c S

V Rusiji zaradi obtožb o vohunjenju pridržali novinarja časopisa Wall Street Journal

30.03.2023 15:38 V Rusiji so zaradi suma vohunjenja pridržali novinarja ameriškega časopisa Wall Street Journal, poročajo ruski državni mediji, ki se sklicujejo na rusko varnostno službo FSB.

Gre za ameriškega državljana Evana Gershkovicha, ki je osumljen vohunjenja za ameriško vlado.

Varnostna služba FSB je v izjavi navedla, da je Gershkovich "po navodilih ameriške strani zbiral informacije, ki so predmet državne skrivnosti", in sicer o dejavnosti enega od podjetij ruske vojaške industrije.

"FSB je ustavil nezakonite dejavnosti ameriškega državljana Evana Gershkovicha, dopisnika moskovskega urada ameriškega časopisa The Wall Street Journal, akreditiranega pri ruskem zunanjem ministrstvu, osumljenega vohunjenja v interesu ameriške vlade," so zapisali v izjavi.

Gershkovicha naj bi aretirali v Jekaterinburgu v osrednjem delu države. Zoper njega so uvedli kazenski postopek, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

31-letni Gershkovich govori rusko. Njegovi starši živijo v ZDA, vendar so po rodu iz nekdanje Sovjetske zveze, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem še navaja, da je novinar, preden se je pridružil Wall Street Journalu, delal kot dopisnik za francosko tiskovno agencijo AFP v Moskvi. Predtem je poročal tudi za spletni časopis Moscow Times z novicami v angleškem jeziku.

To sicer ni edini primer, da je Rusija pridržala ameriškega državljana zaradi suma vohunjenja. Ruske oblasti so decembra 2018 aretirale in obtožile vohunjenja nekdanjega marinca Paula Whelana.

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je v začetku meseca v pogovoru z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom ob robu zasedanja zunanjih ministrov skupine G20 v New Delhiju pozval k Whelanovi izpustitvi.


>> Več: V Rusiji zaradi obtožb o vohunjenju pridržali novinarja časopisa Wall Street Journal