c S

Začetek postopka ustavnih sprememb: koalicija predlaga, da bi sodnike imenoval predsednik republike

30.03.2023 15:39 Člani parlamentarne ustavne komisije so potrdili predlog začetka postopka spremembe štirih členov ustave, ki se nanašajo na imenovanje sodnikov. Koalicija predlaga, naj sodnike na predlog sodnega sveta imenuje predsednik republike, in ne več DZ.

Parlamentarna ustavna komisija je z 11 glasovi za in 5 proti začela postopek, v katerem bi pristojnost imenovanja sodnikov prenesli s poslancev na predsednika oziroma predsednico države, sodnike pa bi predlagal sodni svet. Koaliciji se je pri predlogu pridružila tudi opozicijska stranka NSi, SDS pa je proti. Predlog ustavnih sprememb, ki so ga septembra lani v parlamentarni postopek vložile koalicijske stranke, sicer predvideva tudi triletno preizkusno dobo, trajni mandat bi tako sodniki nastopili šele po preteku tega časa.

Postopek spreminjanja ustave bo sicer po napovedih dolgotrajen, koalicija pa za uspeh potrebuje najmanj 60 poslanskih glasov. Ključna bo tako ravno podpora NSi-ja, saj ima koalicijski trojček skupaj z manjšo od dveh opozicijskih strank 61 poslanskih glasov.

Kot je za Televizijo Slovenija poročala novinarka Tanja Gobec, naj bi strokovna skupina osnutek ustavne spremembe za odločanje pred poslanci pripravila do konca aprila. Sodnike sicer po trenutni zakonodajni poslanke in poslanci v državnem zboru potrjujejo ob prvem vstopu v sodniško službo, ob morebitnem napredovanju med vrhovne sodnike in če sodnik nato kandidira za predsednika vrhovnega sodišča. V skrajnem primeru politika tako o primernosti sodnika odloča trikrat.


>> Več: Začetek postopka ustavnih sprememb: koalicija predlaga, da bi sodnike imenoval predsednik republike