c S

Okvirni dogovor na ravni EU-ja: do leta 2030 vsaj 42,5-odstotni delež obnovljivih virov energije

30.03.2023 13:07 V skladu z bruseljskim okvirnim dogovorom naj bi se delež energije iz obnovljivih virov v EU-ju do leta 2030 povečal na 42,5 odstotka z možnostjo dodatnega okvirnega povečanja za 2,5 odstotne točke, kar bi skupaj pomenilo 45-odstotni delež.

Svet EU-ja in Evropski parlament sta se začasno dogovorila o ambicioznejših sektorskih ciljih glede obnovljivih virov energije v prometu, industriji, stavbah ter na področju daljinskega ogrevanja in hlajenja. Namen teh podciljev je pospešiti vključevanje obnovljivih virov v panoge, kjer ta proces teče počasneje, so sporočili iz Bruslja. Začasni politični dogovor bosta morala zdaj Svet EU-ja (države članice) in Evropski parlament potrditi še uradno.

Na področju prometa lahko skladno z začasnim sporazumom članice sicer izbirajo med zavezujočim ciljem 14,5-odstotnega zmanjšanja toplogrednih plinov v prometu do leta 2030 ali pa zavezujočim ciljem vsaj 29-odstotnega deleža obnovljivih virov v končni porabi energije v prometu do leta 2030.

Začasni sporazum določa tudi zavezujoč kombinirani podcilj 5,5-odstotne rabe naprednih biogoriv in obnovljivih goriv nebiološkega izvora v deležu obnovljive energije v prometnem sektorju. Znotraj tega cilja obstaja minimalna zahteva po enoodstotnem deležu obnovljivih goriv nebiološkega izvora v deležu obnovljivih virov energije, dobavljenih prometnemu sektorju.

>> Več: Okvirni dogovor na ravni EU-ja: do leta 2030 vsaj 42,5-odstotni delež obnovljivih virov energije