c S

Evropska komisija premestila uradnika, ki mu je Katar plačeval službene poti

30.03.2023 07:43 Po izbruhu korupcijske afere Katargate v Evropskem parlamentu so pod drobnogledom tudi uradniki drugih evropskih ustanov.

Evropska komisija je na začetku marca uvedla preiskavo proti svojemu visokemu uradniku, potem ko so mediji razkrili, da je med pogajanji o sporazumu o zračnem prometu med Evropsko unijo in Katarjem v to državo potoval na stroške Katarja. Danes so sporočili, da so ga premestili na drug položaj.

Estonec Henrik Hololei je bil na enem najvišjih uradniških položajev v Evropski komisiji, vodja generalnega direktorata za transport, ko se je Evropska komisija s Katarjem pogajala o sporazumu o zračnem prometu, ki so ga nato podpisali oktobra 2021. Hololei v pogajanjih ni sodeloval, a je kot generalni direktor vodil urad, ki je bil zanje zadolžen.

Na začetku marca so novinarji spletnega portala Politico razkrili, da so mu tako katarska vlada kot nekatere organizacije, ki so z njo povezane, med letoma 2015 in 2021 plačale več poti v Katar, v komisiji pa so nato potrdili, da mu je Katar v nekaj primerih plačal tudi bivanje.

Kljub temu so pojasnili, da nepravilnosti ni bilo, saj da so bile poti po njihovih navedbah odobrene v skladu s tedanjimi pravili. Da konflikta interesov ni bilo, pa je Hololei kot vodja generalnega direktorata za svoj lastni primer ugotovil kar sam.

>> Več: Evropska komisija premestila uradnika, ki mu je Katar plačeval službene poti