c S
Nova izhodišča za prenovo plačnega sistema predvidevajo postopnejše uvajanje 28.03.2023 07:47 Vlada je sindikatom javnega sektorja predstavila spremenjena izhodišča za pogajanja o prenovi plačnega sistema, del katerih je tudi zamik uveljavitve nove plačne lestvice. Znotraj te časovnice po pojasnilih vlade obstaja nekaj manevrskega prostora.

Predlog novega zakona o skupnih temeljih, za katerega je bilo sicer dogovorjeno, da ga sindikatom posredujejo do 15. marca, je trenutno še v sklepni fazi medresorskega usklajevanja, je v izjavi za medije po tokratnih pogajanjih povedala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Preden ga bodo posredovali sindikatom, ga mora sprejeti še vlada.

"Mi imamo oceno. Vemo, da bo to stalo kar nekaj denarja, zato tudi predlagamo različno dinamiko implementacije celotne plačne reforme, celotne prenove plačnega sistema v javnem sektorju. Nečemu se bomo morali tudi odpovedati, za to, da bi drugje nekaj pridobili."

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik o javnofinančni ceni reforme

Prav tako bo vlada sindikatom posredovala svoj predlog glede odprave plačnih nesorazmerij, ki jih bodo naslovili znotraj obstoječe plačne lestvice. "Dogovorili smo se, da najprej na centralnih pogajanjih predstavimo oboje, nato bomo v nadaljevanju usklajevali obe zadevi," je dejala ministrica.

V nadaljevanju bodo pogajanja tako potekala bolj intenzivno. Dvakrat na teden, ob torkih in četrtkih, bi se na ravni delovnih skupin usklajevali o predlogu zakona, ob sredah pa bi po napovedih ministrice potekala pogajanja o odpravi nesorazmerij po panogah. "Na panožnih pogajanjih bomo odpirali tudi vse druge elemente, ki vplivajo na samo plačno politiko, torej tako nazive kot dopuste kot razne dodatke," je napovedala Ajanović Hovnik.

>> Več: Nova izhodišča za prenovo plačnega sistema predvidevajo postopnejše uvajanje