c S
Pogoj o znanju slovenskega jezika ostaja v noveli zakona o tujcih 28.03.2023 07:40 Novela zakona o tujcih je prestala obravnavo pristojnega odbora. Člani odbora niso umaknili člena o pogoju znanja slovenskega jezika na stopnji A1 za družinske člane tujcev, so pa razširili nabor institucij, ki ta preizkus opravljajo.

Člani odbora DZ-ja za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo so predlog novele zakona o tujcih poslali v nadaljnjo obravnavo v DZ, ki bo o njem na plenarni seji glasoval v torek.

Z osmimi glasovi za in šestimi proti so sprejeli zakonska dopolnila poslanskih skupin Svobode in SD-ja, ki v noveli zakona širijo nabor institucij, ki opravljajo preizkus znanja slovenskega jezika, vladi pa daje pooblastilo določiti merila za izobraževalni program, po katerem poteka preizkus.

Levica pa je predlagala, da bi se člen, ki uvaja pogoj znanja slovenskega jezika na stopnji A1 za pridobitev dovoljenja za prebivanje zaradi združitve družine črtal v celoti, vendar so člani odbora njeno dopolnilo preglasovali z 12 glasovi proti in z enim glasom za.

Z enim glasom za in desetimi proti so zavrnili tudi dopolnilo Levice, ki bi rok za pridobitev pravice za združitev z družino z dveh let skrajšal na eno leto in ga tako uskladil z direktivo Evropskega sveta.

>> Več: Pogoj o znanju slovenskega jezika ostaja v noveli zakona o tujcih