c S
Ustavne spremembe: prenos imenovanja sodnikov na predsednika republike podpira stroka 27.03.2023 13:30 Načrti o spremembi ustave v delu, ki določa način imenovanja sodnikov, imajo podporo tudi strokovne javnosti. Koalicija za to potrebuje najmanj 60 poslanskih glasov. Medtem v SDS-u načrtovanim spremembam ustave nasprotujejo.

Potem ko že od jeseni potekajo pogovori o spremembah ustave, je v četrtek sklicano nadaljevanje prve seje ustavne komisije. Pričakovati je zeleno luč za začetek postopka za spremembo ustave v delu, ki določa način imenovanja sodnikov.

Sprememba ustave, po kateri bi sodnike imenoval predsednik republike in ne več državni zbor, je potrebna, se strinjajo v Gibanju svoboda, SD-ju, Levici in Novi Sloveniji. Zato je pričakovati začetek sprejemanja ustavnega zakona.

Sodni svet bi izbral sodnika, predsednik države bi ga potrdil

Z začetkom postopka, ki ga spremljajo ocene, da bo dolgotrajen, nimajo težav, a da bi na koncu dali svoje glasove koaliciji, imajo v Novi Sloveniji po besedah Janeza Ciglerja Kralja pogoj: "Za nas je ključno, da je vsebovana sprememba sestave sodnega sveta."

Do predloga se je že opredelila strokovna skupina – Dino Bauk, Janez Pogorelec, Ciril Ribičič in Aleš Zalar. Soglasno podpirajo predlog, da bi sodnike na predlog sodnega sveta imenoval predsednik republike. "Sodni svet je tista instanca, ki je tukaj odločilna. Oni izberejo sodnika, potrjevanje sodnika, imenovanje sodnika pri predsedniku republike, je formalnost," razloži Ciril Ribičič.

Na pomisleke NSi-ja glede tega, da imajo v sodnem svetu večino sodniki, strokovna skupina poudarja, da gre za strokoven, politično nevtralen organ, sestavljen iz različnih pravnikov. Da je izmed 11 članov 6 sodnikov, ni problem, meni Ribičič: "Res je, da imajo en sedež več v sodnem svetu. Ampak vsebinske odločitve se sprejemajo z dvotretjinsko večino in je onemogočeno, da bi prišlo do prevlade."


>> Več: Ustavne spremembe: prenos imenovanja sodnikov na predsednika republike podpira stroka