c S
Od nedelje schengenski režim tudi na hrvaških letališčih 24.03.2023 11:24 Hrvaška je mejni nadzor na kopenskih in morskih mejah ukinila 1. januarja, od nedelje naprej pa bo mejni nadzor za potnike, ki potujejo znotraj schengenskega območja, odpravljen tudi na hrvaških letališčih.

"Od te nedelje Hrvaška zaokrožuje svoje članstvo v schengenskem prostoru," je v sredo na seji vlade poudaril hrvaški premier Andrej Plenković. "Tudi režim vstopa v Hrvaško na letališčih bo zdaj tak, kot od 1. januarja velja na cestah, železniških prehodih, v morskih pristaniščih. Praktično vsi poleti v Hrvaško iz držav schengna in obratno postajajo domači poleti, brez kakršnega koli nadzora dokumentov," je pojasnil. Ocenil je, da bo to tudi dodana vrednost letošnje turistične sezone.

Razlika v terminih uveljavitve schengenskega režima na kopenskih oziroma morskih mejah in letališčih je posledica tega, da sta zimski in poletni letalski vozni red vzpostavljena na mednarodni ravni, je že decembra pojasnil hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović.

Ko bo v nedeljo začel veljati schengenski režim na letališčih, bo za polete iz Hrvaške v države schengenskega območja in nasprotno veljal enak postopek, kot je doslej veljal za vse notranje polete. To pomeni, da za potnika ne bo razlike, če bo iz Zagreba na primer letel v Dubrovnik ali Amsterdam.

Status mednarodnega letališča ima na Hrvaškem sedem letališč, v Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, na Reki, v Pulju, Zadru in Osijeku. Vsa pričakujejo povečanje deleža schengenskih potnikov in manjši delež potnikov od drugod, s tem pa tudi manj gneče.


>> Več: Od nedelje schengenski režim tudi na hrvaških letališčih