c S

Delovni inšpektorji odkrili, da je Tuš najemal delavce, ki so preko 200 ur mesečno polnili police

23.03.2023 12:46 Delovni inšpektorji so pri trgovcu Engrotušu odkrili preko 300 delavcev, ki sta jih posredovali dve slovaški podjetji. Več teh delavcev je mesečno delalo preko 200 ur. Engrotuš se je izgovarjal, da gre za storitev polnjenja polic po metrih.

V. d. glavnega inšpektorja na inšpektoratu za delo Luka Lukič je predstavil nekatere inšpekcijske nadzore in izrečene ukrepe delovnega inšpektorata v zadnjih mesecih.

Inšpektorji za delo so v zadnjih mesecih obravnavali primera dveh slovaških podjetij, Perta in Stominus, ki posredujeta delavce slovenskim podjetjem. Ugotovili so kar nekaj kršitev. To so izplačila pod minimalno plačo, prekoračenja delovnega časa in neizplačila za nadurno delo, kršitve pri počitku, delavci niso imeli ustreznega statusa ali so delali s ponarejenimi obrazci.

"Zadeve smo že predali policiji. Na podlagi zbranih informacij smo v nadzoru odkrili 379 delavcev, od tega 138 v enem večjih slovenskih trgovcev, podjetju Engrotuš. Zato smo na podlagi teh posredovanih delavcev februarja naredili bolj poostren nadzor v Engrotušu, ki smo ga opravili skupaj s finančno upravo (Furs), in tukaj je treba poudariti, da je bila njihova pomoč ključna. Odkrili smo celo vrsto nepravilnosti, ki pa so tako velike, da nekoliko že presegajo naša prekrškovna pooblastila. Zato smo se odločili podati kazensko ovadbo zoper odgovorne v podjetjih Staminus, Pertas in odgovorne ljudi v podjetju Engrotuš," je pojasnil Lukić in navedel, da so med drugim odkrili ekscesne kršitve delovnega časa.

"Več delavcev je mesečno opravilo od 200 do 210 delovnih ur. Rekorder v Tuš marketu Preserje pa je v enem mesec opravil kar 413 ur," je navedel.

V postopku so tudi ugotovili, kot je dejal, da se najemniki delavcev predstavljajo kot naročniki domnevnih storitev.

"Mi smo prepričani, da gre za posredovanje delavcev, in ne za opravljanje storitev, kot želijo prikazati. V Engrotušu so našim inšpektorjem tudi izpovedovali, da te ure niso ure, temveč oni merijo storitve po metrih napolnjenih polic. In te ure so potem referenca, na podlagi katere naj bi se preračunali metri napolnjenih polic. Mi smo prepričani, da bi morali odgovorni v Engrotušu odgovarjati za kršitev temeljnih pravic delavcev. Delo v obsegu 413 ur v enem mesecu je pač kršitev temeljnih pravic delavcev," je poudaril in pojasnil, da so podali kazensko ovadbo zoper odgovorne osebe v obeh slovaških podjetjih in dve osebi v vodstvu Engrotuša, ki sta imeli pregled in sta bili seznanjeni z nadurami oziroma metri polic, ter zoper odgovorno osebo v eni od poslovnih enot, ki se je krivo izpovedala.


>> Več: Delovni inšpektorji odkrili, da je Tuš najemal delavce, ki so preko 200 ur mesečno polnili police