c S
ZDA: Položaj svobode medijev in pluralizma v Sloveniji se ni izboljšal 21.03.2023 07:14 Ameriški State Department v poročilu o stanju človekovih pravic po svetu v letu 2022 glede Slovenije med drugim ponovno opozarja na prepolne zapore in zbirne centre za begunce.

Poročilo o Sloveniji med drugim ugotavlja, da so bile zadnje parlamentarne in predsedniške volitve v državi svobodne in poštene, vendar pa omenja poročila o omejevanju svobode izražanja in medijev, kamor spadajo grožnje novinarjem z nasiljem, ki da so jih spodbujali "vladni dejavniki".

Del poročila o Sloveniji je v primerjavi z nekaterimi drugimi državami kratek. Poročilo znova opozarja na prepolne zapore in zbirne centre za begunce, pri čemer pri slednjih kot možne razloge navaja pomanjkanje osebja za obdelavo prošenj in begunce iz Ukrajine. Po oceni poročevalcev sodni sistem ostaja preobremenjen, političnih zapornikov ni.

Pri medijih poročilo omenja pogojno kazen uredniku tednika Demokracija Jožetu Biščaku zaradi spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti s prispevkom, objavljenim decembra 2020.

>> Več: ZDA: Položaj svobode medijev in pluralizma v Sloveniji se ni izboljšal