c S
DZ: Začetek redne marčevske seje, na premierja Goloba so naslovljena štiri poslanska vprašanja 20.03.2023 13:18 Marčevska redna seja DZ-ja se je začela s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Robertu Golobu, ki bo odgovarjal na vprašanja o zdravstveni reformi, zagotavljanju varnosti pri digitalnih storitvah ter ukrepih za spopadanje z naravnimi nesrečami.

Vodja poslanske skupine SDS-a Jelka Godec naj bi po napovedih premierju Robertu Golobu postavila vprašanje glede zagotavljanja varnosti pri opravljanju digitalnih storitev na področju bančništva in gospodarstva.

Toda njeno vprašanje se je glasilo, ali je premier Golob prijavil krajo identite v Romuniji, ko so z njegovim imenom neznanci odprli lažni bančni račun. „Da“se je glasil odgovor premierja Goloba.

"Preden sem se odločil, da se podam v politiko, sem od Fursa zahteval dve potrdili, da imam plačane,vse davke in , da nimam nobenega računa v tujini. Furs me je opozoril, da obstaja račun na moje ime. Z napačnim naslovom, navedena je ulica, ki ne obstaja, Kromberk 72. Kljub temu je bil račun odprt, na njemu pa ni bilo nikoli niti enega evra," je pojasnil Golob in dodal, da so se njegovi odvetniki odvetniki obrnili in banka je račun zaprla z obrazložitvijo, da ni bil nikoli uporabljen, Golobovi odvetniki pa so decembra lani vložili prijavo na tožilstvo v Romuniji.

Vprašanje poslanke Ive Dimic (NSi) je bilo povezano z zdravstveno reformo. Vladi je očitala neučinkovitost in zamude pri izvajanju reforme, zanimalo pa jo je, kakšne so konkretne rešitve na tem področju.

"Žal se moram z vami strinjati, da je nezaželenih pojavov v zdravstvu še vedno preveč, vendar jih je ni nič več, kot jih je bilo v preteklosti. Samo ena pomembna razlika je, da smo jih začeli odpirati na odprti sceni. Ravno zaradi tega imamo za ministra Danijela Bešića Loredana in v strokovnem svetu Erika Breclja in dejansko smo se začeli ukvarjati z vsemi nepravilnostmi v zdravstvenem sistemu," je dejal Golob.

"Drži, da smo kot prva dva koraka napovedali prenovo ZZZS-ja in digitalizacijo. Osnutka obeh dveh zakonov sta že pripravljena in sta že nekaj časa v razpravi na strateškem svetu za zdravstvo. V tem trenutku poteka usklajevanje pogledov med strateškim svetom za zdravstvo in ekipo ministrstva. Prepričan sem, da bomo ta teden usklajevanje zaključili. Upam, da bomo to lahko poslali naprej socialnim partnerjem, pravi, v obravnavo na ESS, ker želimo vključiti v razpravo o teh zakonskih spremembah čim širši krog zainteresiranih deležnikov," je še pojasnil Golob.

"Zavedamo se teže problema, bodimo vsi skupaj konstruktivni in če se lotimo ene zadeve po tridesetih letih bomo teden ali dva zamude, tudi če bo do nje prišlo v interesu boljših rešitev z veseljem sprejeli. Poanta je v rešitvah, ne v tem kakšna je časovnica. Prepričan sem, da bomo oba zakona do konca tega meseca dali v javno obravnavo in jih v predvidenih rokih pripravili do sprejema v državnem zboru," je dodal.

Poslanec SDS-a Žan Mahnič je premierju Golobu zastavil vprašanje o poslovanju podjetij v neposredni ali posredni državni lasti, kadrovanju v teh podjetjih in aktivnostih na področju pregona korupcije in gospodarskega kriminala z mednarodnimi elementi.

"Celotna zgodba o poslih Gen-I-ja v nekaterih državah zahodnega Balkana je bila sproducirana v predvolilnem času s strani urada za preprečevanje pranja denarja po nareku takrat vodilne stranke.
Nikoli ni bila poslovna praksa Gen-I-ja, da bi najemal tuje diplomate zato, da bi pridobivali posle. To je mogoče vaša teza," je odgovoril Golob.

"Kot sem seznanjen iz medijev, ste tudi sprožili preiskavo v zvezi s tem. O tej preiskavi sem zvedel iz medijev. Lahko si samo želim, da bo ta preiskava čim prej zaključena. Do sedaj me niti en organ pregona ni vprašal o tem," je dodal.

Glede imenovanja vodilnih v HSE-ju in Gen-i-ju je Golob Mahniču odgovoril, da se to ni zgodilo, "ker bi lahko vlada tako kadrovala, ampak ker gre najbolj ustrezne kandidate, kot je bilo obrazloženo na nadzornem svetu." "Vas moti, da so zdaj ljudje so korporativno zgodovino prevzeli vodenje, ne pa anonimneži s strankarsko izkaznico. Niti eden od njiju nima strankarske izkaznice," je še pojasnil premier Golob.


>> Več: DZ: Začetek redne marčevske seje, na premierja Goloba so naslovljena štiri poslanska vprašanja