c S
Muženič po poravnavi z državnim odvetništvom znova na čelu NPU-ja 20.03.2023 07:40 Direktor NPU-ja Darko Muženič je z državnim odvetništvom sklenil dogovor in se poravnal z državo. NPU je od julija vodil po pooblastilu, zdaj je na njegovem čelu kot direktor s petletnim mandatom, ki je začel teči z imenovanjem leta 2019.

Darko Muženič je vodenje Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) kot vršilec dolžnosti znova prevzel konec julija, potem ko je bil na njegovo čelo imenovan junija 2019 pod tedanjim notranjim ministrom Boštjanom Poklukarjem oz. generalno direktorico policije Tatjano Bobnar. Po menjavi oblasti je bil maja 2020 s položaja razrešen, upravno in vrhovno sodišče pa sta pozneje presodila, da je bila ta razrešitev nezakonita.

Muženiča je s položaja razrešil tedanji generalni direktor policije Anton Travner, ki je kmalu zamenjal tudi večino policijskega vodstvenega kadra. Položaj direktorja NPU-ja je nekoliko bolj zaščiten, zato ga Travner ni mogel menjati takoj, temveč ga je sprva skušal pregovoriti, da s položaja odstopi in mu ponudil dobro plačano konzularno službo v tujini, piše Dnevnik. Muženič je ponudbo zavrnil, Travner pa ga je razrešil po določilih, ki za direktorja NPU-ja sploh niso veljala. Pozneje je bil premeščen v t. i. "kazenski odred" v Tacnu.

Po poročanju časopisa Dnevnik Muženič uživa visoko zaupanje predsednika vlade Roberta Goloba. Zanj se je Golob še kot mandatar osebno zavzel na sestanku s tedanjima kandidatoma za notranjo ministrico Tatjano Bobnar in za generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, kar je v poročilu o političnih pritiskih na policijo razkril slednji. Vodenje NPU-ja po pooblastilu je Muženič znova prevzel julija lani.

>> Več: Muženič po poravnavi z državnim odvetništvom znova na čelu NPU-ja