c S
Predlog akta o čistih tehnologijah namenjen tudi spodbudi proizvodnje jedrskih tehnologij 17.03.2023 08:29 Evropska komisija je predstavila predlog akta o okolju prijaznih tehnologijah, s katerim želi spodbuditi proizvodnjo teh tehnologij v Evropski uniji. Med čiste tehnologije je uvrstila tudi najbolj napredne jedrske tehnologije.
 

"Če želimo do leta 2050 doseči podnebno nevtralnost in izkoristiti vse priložnosti, ki nam jih ponuja ta industrijska revolucija, ter se spopasti z izzivi, ki jih prinaša, bomo morali močno okrepiti proizvodnjo čistih tehnologij," je ob predstavitvi predloga akta povedal izvršni podpredsednik komisije Frans Timmermans.

Z aktom o industriji z neto ničelnimi izpusti želijo doseči, da bi bilo leta 2030 v EU-ju proizvedenih najmanj 40 odstotkov potrebnih čistih tehnologij, je dejal.

Predlog akta čiste tehnologije deli na dve kategoriji. V prvi opredeljuje vse tehnologije z neto ničelnimi izpusti. Med njimi so tudi napredne tehnologije za pridobivanje energije z jedrskim procesom z minimalnimi odpadki iz gorivnega cikla in mali modularni reaktorji.


>> Več: Predlog akta o čistih tehnologijah namenjen tudi spodbudi proizvodnje jedrskih tehnologij