c S

Ob začetku sodnega leta poudarek na sodelovanju vseh vej oblasti pri reševanju izzivov sodstva

14.02.2023 14:08 Začetek novega sodnega leta so najvišji predstavniki sodstva in drugih vej oblasti pospremili s slovesnostjo. Sodniki ocenjujejo, da je sodstvo v dobri kondiciji, a si pri reševanju izzivov želijo več sodelovanja z drugimi vejami oblasti.

Aktualni predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, ki bo ob začetku novega sodnega leta posle predal svojemu nasledniku Miodragu Đorđeviću, je v ljubljanski sodni palači izpostavil, da so bili temeljni rezultati poslovanja sodišča v preteklem letu v celoti gledano pozitivni. Sodišča so namreč obvladovala pripad novih zadev, saj so ji rešila več, kot so jih prejela, dobre rezultate pa so dosegli tudi pri času reševanja zadev. Poleg tega so kljub kadrovskim težavam pripeljali elektronsko poslovanje tik pred njegovo celovito realizacijo ter povečali transparentnost delovanja sodstva.

V sodstvu so tako po Florjančičevih besedah realizirali tisto, kar je bilo v okviru njihovih pristojnosti, hkrati pa je opozoril, da je sodstvo v pomembnem delu svojega delovanja odvisno od drugih dveh vej oblasti. Pri tem se je dotaknil plačnega položaja sodnikov kot enega od neizogibnih pogojev za zagotavljanje njihove neodvisnosti. Nerealizirana so ostala tudi prizadevanja za izgradnjo nove sodne palače ter reorganizacije sodnega sistema z uvedbo okrožnega sodišča kot temeljne organizacijske enote na prvi stopnji, je povzel.


>> Več: Ob začetku sodnega leta poudarek na sodelovanju vseh vej oblasti pri reševanju izzivov sodstva