c S

Evropska unija bo v okviru svoje misije izurila dodatnih 15.000 ukrajinskih vojakov

02.02.2023 13:18 Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in 15 evropskih komisarjev se v Kijevu sestajajo z ukrajinsko vlado. Visoki predstavnik EU-ja Josep Borrell je med obiskom napovedal urjenje dodatnih 15.000 ukrajinskih vojakov v okviru misije EU-ja.

"Lepo je biti spet v Kijevu, četrtič od ruske invazije. Tokrat s svojo komisarsko ekipo. Tu smo, da bi pokazali, da EU stoji ob strani Ukrajini tako trdno kot še nikoli," je ob prihodu v Kijev zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Kot so predtem poudarili v Evropski komisiji, je obisk kolegija komisarjev "močan znak podpore komisije Ukrajini zaradi neizzvane in neupravičene agresije Rusije".

Srečanje komisije in ukrajinske vlade bo priložnost za pogovore o številnih področjih sodelovanja med EU-jem in Ukrajino, povojni obnovi te države in njeni evropski poti, potem ko je junija lani prejela status kandidatke za članstvo v EU-ju. Cilj je tudi nadaljnja poglobitev odnosov, so še navedli na komisiji.

Predsednico von der Leyen v Kijevu spremlja 15 komisarjev, med njimi so visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell, izvršna podpredsednika Margrethe Vestager in Valdis Dombrovskis, komisar za širitev Oliver Varhely pa tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Ta je na Twitterju sporočil, da "Rusija še naprej namerno napada ukrajinske civiliste in kritično infrastrukturo, s čimer očitno krši mednarodno humanitarno pravo". "Vsi moramo ščititi civiliste. Še naprej bomo delali vse, kar lahko," je poudaril.

Evropski komisarji in ukrajinski ministri, ki se bodo sestali tudi na dvostranskih srečanjih, bodo predvidoma govorili še o nadaljnji finančni in človekoljubni pomoči Ukrajini, obnovi države in o uporabi premoženja, ki ga je Zahod zamrznil v okviru sankcij proti Rusiji.


>> Več: Von der Leyen in 15 evropskih komisarjev v Kijevu na pogovorih z ukrajinsko vlado