c S

Odbor DZ prikimal predlogu novele zakona o javnem naročanju

02.02.2023 07:32 Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je prikimal predlogu novele zakona o javnem naročanju, s katero želi vlada implementirati odločitev ustavnega sodišča glede popravnih ukrepov.

"Uvajamo tudi nekatere ukrepe za dvig konkurenčnosti in odpravljamo nekatere administrativne ovire," je pojasnil državni sekretar Urban Kodrič. Ustavno sodišče je namreč razveljavilo ureditev na področju sankcioniranja kršitev v zvezi z delovnim časom in počitkom, kot nesorazmerno pa ocenilo, da izključitveni razlogi v postopku preverjanja ponudbe niso enaki oz. sorazmerni s tistimi, ki veljajo kot razlogi za naknadni razdor že sklenjenih pogodb, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Kodrič.

Sodišče je dodalo, da ni omogočen enak oz. sorazmeren popravni mehanizem. "Na tej podlagi smo tudi pri ugotovljenih prekrških s področja dela, ki ostaja obvezen razlog za izključitev, dopustili popravni mehanizem na enak način, kot to velja za kazniva dejanja, obenem pa smo kazniva dejanja dodali kot razlog za razvezo pogodbe," je dodal.

Poleg odprave ugotovljene protiustavnosti predlog zakona vsebuje še nekatere dopolnitve za večjo transparentnost in konkurenčnost postopkov javnega naročanja. To je namreč tudi ena od reform, h kateri se je Slovenija Slovenija zavezala v okviru načrta za okrevanje in odpornost.

>> Več: Odbor DZ prikimal predlogu novele zakona o javnem naročanju