c S

Madžarska skupina dobila zeleno luč za prevzem Nove KBM – Slovenija bo dobila novo največjo banko

01.02.2023 13:12 Madžarska bančna skupina OTP je po več kot letu in pol vendarle prejela soglasje Agencije za varstvo konkurence za prevzem Nove KBM. Prevzemu bo sledila združitev z SKB-jem, pri čemer bo nastala največja banka v Sloveniji po posojilih in denarnih vlogah.

Po tem, ko je zeleno luč prižgala še Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK), je bil izpolnjen še zadnji pogoj za prevzem Nove KBM, so sporočili iz OTP-ja. Pogodba za nakup druge največje slovenske banke je bila podpisana konec maja 2021, madžarski OTP pa je vmes že prejel soglasje v okviru skupnega nadzora bank v evrskem območju. Uradno višina kupnine ni bila sporočena, neuradno se je ob podpisu pogodbe omenjalo približno milijardo evrov.

Zaključek transakcije bo po navedbah OTP-ja predvidoma sledil v prihodnjih dneh, takoj zatem pa se bo začel proces združitve SKB-ja, ki ga je OTP kupil leta 2019, in Nove KBM, s čimer bo po navedbah prevzemnika nastala največja banka v Sloveniji po posojilih in denarnih vlogah. Da se nameravajo v Sloveniji krepiti in doseči delež med 25 in 30 odstotki slovenskega bančnega trga, so pri madžarski bančni skupini sicer napovedali že ob nakupu SKB-ja.

V OTP-ju pravijo, da želijo poleg stabilnega in dobičkonosnega poslovanja "aktivno prispevati k razvoju slovenskega gospodarstva". Napovedujejo ponudbo najsodobnejših, hitrih in dostopnih finančnih storitev, tako znotraj poslovne mreže kot prek naprednih digitalnih kanalov. Kot navajajo, bodo posebno pozornost namenili razvoju hitrih posojilnih produktov z realnimi pogoji za mala in srednja podjetja. Podpreti nameravajo tudi velika lokalna podjetja pri vstopu na tuje trge in širitev v tujino prek medsebojno koristnih partnerstev.


>> Več: Madžarska skupina dobila zeleno luč za prevzem Nove KBM – Slovenija bo dobila novo največjo banko