c S
Tajne dokumente odkrili tudi pri nekdanjem ameriškem podpredsedniku Penceu 25.01.2023 07:24 Odvetnik nekdanjega podpredsednika ZDA Mika Pencea je prejšnji teden na njegovem domu v Indiani odkril nekaj več kot deset dokumentov z oznako zaupno in jih predal zvezni policiji FBI.

Dokumente so našli v kraju Carmel v Indiani, kjer živi Pence, ki je bil podpredsednik v vladi Donalda Trumpa od leta 2017 do leta 2021. Pence je doslej zagotavljal, da nima nobenih zaupnih dokumentov.

Škandal je zakuhal Trump, ki je ob odhodu s položaja odnesel s seboj več škatel dokumentov iz Bele hiše, med katerimi jih je bilo več kot sto zaupne narave. Trump je za televizijo Fox News zagotovil, da dokumenti niso zaupni, ker je z njih umaknil tovrstno oznako samo s tem, da je na to pomislil.

Po nekaj mesecih prepiranja z Nacionalnimi arhivi, ki so hoteli dokumente nazaj, je FBI izvedel racijo na Trumpovem domu na Floridi in dokumente zaplenil, pravosodni minister Merrick Garland pa je za preiskavo imenoval posebnega tožilca.

>> Več: Tajne dokumente odkrili tudi pri nekdanjem ameriškem podpredsedniku Penceu