c S

V Ukrajini odstopa visokih uslužbencev, zamenjava v tožilstvu

24.01.2023 13:16 Namestnik vodje urada predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega Kirilo Timošenko je sporočil, da je predsedniku podal odstopno izjavo. Odstopil je tudi namestnik obrambnega ministra Vjačeslav Šapovalov, odstavili pa so namestnika generalnega tožilca.

"Zahvaljujem se predsedniku Ukrajine Volodimirju Zelenskemu za zaupanje in priložnost za dobra dela vsak dan in vsako minuto," je sporočil Timošenko.

Ukrajinski mediji poročajo, da bi bil lahko Timošenkov odstop del kadrovskih sprememb, ki jih je Zelenski napovedal.

Predsednik je v ponedeljek dejal, da bodo po poročilih o korupciji skoraj leto dni po začetku ruske agresije ta teden znane zamenjave v vladi, regionalnih oblasteh in varnostnih silah, poroča Guardian.

33-letni Timošenko je bil namestnik vodje urada predsednika od leta 2019. Pristojen je bil za nadzor nad regijami in regionalnimi politikami. Z Zelenskim je sodeloval tudi v njegovi predvolilni kampanji.

Reuters poroča, da je bil od začetka invazije v Ukrajini februarja lani Timošenko vpleten v več škandalov, povezanih z njegovo osebno uporabo dragih avtomobilov. Med drugim naj bi za reševanje državljanov z bojišč in humanitarne misije uporabljal terensko vozilo, ki ga je zagotovil ameriški avtomobilski koncern General Motors, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Po poročanju ukrajinskih medijev je bil Timošenko tarča kritik tudi zaradi prekoračitve pooblastil. Timošenko je sicer vse te navedbe zavračal.

Po pisanju ukrajinskega časopisa Pravda, ki se sklicuje na neimenovane vire, bi ga lahko nasledil guverner kijevske oblasti Oleksij Kuleba.

Ukrajinski mediji poročajo o ugibanjih, da bo morda odstopilo tudi več vodij regionalnih oblasti, ki so bili tesno povezani s Timošenkom.


>> Več: V Ukrajini odstopa visokih uslužbencev, zamenjava v tožilstvu