c S

EU obljubil dodatno vojaško pomoč Ukrajini, potrdil nove sankcije proti Iranu

24.01.2023 13:15 Zunanji ministri članic EU-ja so v ponedeljek v Bruslju potrdili četrti sveženj sankcij proti 37 posameznikom in pravnim osebam iranskih oblasti, Ukrajini pa so obljubili dodatno vojaško pomoč v vrednosti 500 milijonov evrov.

Nove sankcije proti Iranu so ministri sprejeli zaradi nasilnega zatiranja protestov v državi, ki potekajo od septembra, do zdaj pa je bilo ubitih več sto protestnikov. Štirje ljudje so bili usmrčeni, še več jih je že obsojenih na smrt.

Tudi s tokratnega zasedanja zunanjih ministrov je prišlo sporočilo, da bo Unija Ukrajino v njenem boju proti Rusiji podpirala z vsemi sredstvi, saj da mora Ukrajina v tem boju zmagati, je za Radio Slovenija poročal Igor Jurič.

Ministri so se zato odločili za novo denarno pomoč v okviru evropskega mirovnega sklada. Visoki predstavnik Unije za zunanjo politiko Josep Borrell je po srečanju sporočil, da so Ukrajini za nabave orožja odobrili že sedmi obrok v vrednosti 500 milijonov evrov in še dodatnih 45 milijonov za urjenje ukrajinskih vojakov v članicah Unije.


>> Več: EU obljubil dodatno vojaško pomoč Ukrajini, potrdil nove sankcije proti Iranu