c S

Kranjsko sodišče zavrnilo Janševo tožbo proti tožilki in sodnikom v zadevi Patria

24.01.2023 07:35 Kranjsko okrožno sodišče je v obravnavi odškodninske tožbe, ki jo je predsednik SDS-a in nekdanji predsednik vlade Janez Janša vložil zaradi zadeve Patria, z delno sodbo zavrnilo tožbeni zahtevek zoper nekdanjo tožilko in sodnike.

Sodnica Tanja Bizjak je v delni sodbi zavrnila tožbeni zahtevek v delu, v katerem je Janša od nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar ter sodnikov Barbare Klanjšek, Milana Štruklja, Vesne Žalik in Branka Masleše zahteval, da mu plačajo nekaj več kot 900.000 evrov odškodnine in zamudne obresti od septembra 2017 dalje. Na podlagi zavrnitve tožbenega zahtevka je tožnik tožencem dolžan plačati njihove pravdne stroške.

Janša je ob objavi sodbe na Twitterju zapisal: "Brez izvajanja enega samega dokaza je kranjska sodnica zavrnila odškodninsko tožbo zoper Maslešo in ostale akterje krivosodja v zadevi Patria, češ da naj škodo namesto njih poravnajo nič krivi davkoplačevalci."

Da je bila omenjena delna sodba že izdana, so za Slovensko tiskovno agencijo danes (ponedeljek) potrdili tudi na kranjskem okrožnem sodišču. Ker vročitev vsem strankam še ni izkazana, pa je še niso mogli razkriti.

Zavrnjeni dokazni predlogi

Delno sodbo je sodnica spisala po obravnavi zadeve 22. decembra lani. Po vpogledu v listinske dokaze je presodila, da je zadeva glede tožbe zoper pet toženih posameznikov zrela za odločitev. Zato se je odločila, da bo izdala delno pisno odločbo. Ob tem je zavrnila dokazne predloge po zaslišanju nekaterih prič, med drugim tudi ustavnih sodnikov.

>> Več: Kranjsko sodišče zavrnilo Janševo tožbo proti tožilki in sodnikom v zadevi Patria