c S
Zunanji ministri EU-ja za nadaljevanje pritiska na Črno goro v zvezi z ustavnim sodiščem 24.01.2023 07:52 Zunanji ministri članic EU-ja so se po besedah Tanje Fajon na srečanju v Bruslju strinjali, da je treba nadaljevati izvajanje pritiska na Črno goro, da bi imenovala manjkajoče ustavne sodnike in izšla iz globoke politične in institucionalne krize.

V današnji razpravi zunanjih ministrov je bilo po besedah ministrice Fajon "vsesplošno strinjanje, da moramo ta pritisk na Črno goro nadaljevati, da z ustavnim sodiščem, z imenovanjem manjkajočih sodnikov ta država stopi iz globoke politične in institucionalne krize".

Povedala je, da se države članice po svojih kanalih pogovarjajo s predstavniki političnih strank in jim sporočajo, da bo februarski poizkus za imenovanje ustavnih sodnikov že šesti in da mora uspeti, sicer bo Črna gora skrenila z evropske poti.

Kot je še dejala, sta skupaj z avstrijskim kolegom Alexandrom Schallenbergom v poročilu o svojem decembrskem obisku v Podgorici ministrom drugih članic povedala, da so postopki za vzpostavitev delujočega ustavnega sodišča v teku. Ministri so se zavezali tudi k nadaljnji pomoči tej zahodnobalkanski državi, je povedala Fajon.

O dogajanju v Črni gori in drugih zahodnobalkanskih državah, ki jih je obiskala v zadnjih mesecih, je ministrica danes govorila tudi na dvostranskih srečanjih z evropskim komisarjem za širitev Oliverjem Varhelyijem in posebnim odposlancem EU za dialog med Srbijo in Kosovom Miroslavom Lajčakom.

>> Več: Zunanji ministri EU-ja za nadaljevanje pritiska na Črno goro v zvezi z ustavnim sodiščem