c S
Odbor DZ-ja ni podprl predloga priporočila SDS-a za boljše razmere v zdravstvu 23.01.2023 07:34 Odbor DZ-ja za zdravstvo ni podprl predloga priporočila za boljše razmere v zdravstvu, ki so ga podali v SDS-u. Za je glasovalo šest poslancev, proti pa deset.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na seji dejal, da so ustrezne rešitve v pripravi. Jelka Godec iz SDS-a je ocenila, da bodo v primeru izvedenih rešitev njihova priporočila uresničena.

Po priporočilu SDS-a bi DZ vladi predlagal, da v roku 30 dni v sodelovanju s stanovskimi in sindikalnimi organizacijami s področja zdravstva pripravi in predlaga nov plačni sistem v zdravstvu. Nadalje naj bi vlada pripravila spremembe zakona o javnem naročanju, s katerimi bi znova uvedli sistem referenčnih cen na področju nabave medicinskega materiala in tako cene medicinskega materiala približali cenam na evropskem trgu.

Poleg tega naj bi vlada v 30 dneh pripravila zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu. V njem bi med drugim opredelili način za vračanje slovenskih zdravstvenih delavcev, ki so odšli v tujino, so v SDS-u zapisali v priporočilu.

Minister za zdravje Bešič Loredan pa je spomnil, da je vlada potrdila parafirani sporazum s sindikatom Fides. V skladu z njim bo proti koncu januarja prvo srečanje pogajalskih skupin. Cilj je, da vlada do 1. aprila oblikuje ločen plačni zdravstveni steber v okviru plačnega sistema javnega sektorja. Vlada bo zakonski predlog vložila v zakonodajni postopek do 30. junija, je napovedal.

>> Več: Odbor DZ-ja ni podprl predloga priporočila SDS-a za boljše razmere v zdravstvu