c S

Kdo vse (ni) bil izvoljen v novi državni svet

25.11.2022 07:52 Na volilnih zborih je bila izvoljena nova sestava državnega sveta. Med 40 novoizvoljenimi svetniki jih je 16 v svetniških klopeh sedelo že v zadnjem mandatu.

Volitve so precej prevetrile vrste svetnikov, ki zastopajo lokalne interese. V državnem svetu jim pripada 22 mest. Za nov mandat se je potegovalo 14 dozdajšnjih svetnikov, vnovič jih je bilo izvoljenih sedem, med njimi podžupan Ljubljane Dejan Crnek ter župana občin Zagorje ob Savi in Ivančne Gorice Matjaž Švagan in Dušan Strnad. Še en mandat bodo svetniki tudi Milan Ozimič, Bojan Kekec, Rajko Fajt in Marko Zidanšek.

Kar trije župani se za izvolitev v DS vsaj malo lahko zahvalijo tudi sreči, saj je na koncu med kandidatoma z najvišjim, a enakim številom glasov, odločil žreb. Žreb je v DS-ju pomagal županu Postojne Igorju Marentiču, županu Mislinje Bojanu Borovniku in dozdajšnjemu županu Metlike Darku Zevniku, kar je obenem pomenilo, da sta brez novega mandata ostala zdajšnja svetnika, Samer Khalil in Franc Golob, sicer vuzeniški župan.

>> Več: Kdo vse (ni) bil izvoljen v novi državni svet