c S

Katičeva za vladni dogovor o dodatnih zaposlitvah pravosodnih policistov

08.01.2019 16:00 Ljubljana, 08. januarja (STA) - Ministrica za pravosodje Andreja Katič je v komentarju nedavnega pobega dveh pripornikov iz koprskega zapora izrazila pričakovanje, da se bodo na vladi dogovorili za dodatne zaposlitve pravosodnih policistov, saj teh primanjkuje. Problematiko zaporskega sistema bosta po njenem izboljšala tudi nova zapora, ki naj bi bila zgrajena do konca mandata.

Katičeva je ob robu sestanka novoizvoljenih županov SD s poslanci SD, ministri in vodstvom stranke v DZ opozorila na slab položaj v slovenskih zaporih in pomanjkanje pravosodnih policistov ter napovedala, da si bo ministrstvo aktivno prizadevalo, da se stanje izboljša. Tako kot v policiji in vojski se namreč tudi v zaporih soočajo s pomanjkanjem kadra, je dejala.

Povedala je, da je ministrstvo v mandatu prejšnjega ministra Gorana Klemenčiča izdelalo standarde in normative za delo v zaporih ter da so bili ti po dogovoru s sindikati v tem mandatu tudi sprejeti in objavljeni. K izboljšanju položaja bo po njeni oceni prispevala tudi izgradnja novega ženskega zapora na Igu in novega moškega zapora v Ljubljani. Napovedala je, da bosta oba zgrajena do konca tega mandata oziroma začetka mandata prihodnje vlade, če bo le vse potekalo po zastavljeni časovnici in če bodo na voljo potrebna finančna sredstva.

Do vprašanja, kdo je odgovoren za nedavni pobeg dveh pripornikov iz koprskega pripora, se Katičeva ni želela opredeljevati. Dejala je, da je treba najprej počakati na ugotovitve posebne komisije, ki jo je imenoval generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij. Omenjena komisija namreč ugotavlja okoliščine pobega ter morebitno odgovornost zaposlenih pri tem.