c S

Pristojna ministrstva bodo iskala rešitve na predloge zagovornika načela enakosti

16.03.2017 13:48 Ljubljana, 16. marca (STA) - Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvo za finance in ministrstvo za javno upravo so se in se bodo ukvarjala s problematiko pogojev dela zagovornika načela enakosti Mihe Lobnika, so danes za STA pojasnili v premierjevem kabinetu. Lobnik je namreč premierja pozval k vzpostavitvi pogojev za nemoteno delo.

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je opozoril, da še vedno nima na voljo finančnih, prostorskih in kadrovskih možnosti za nemoteno delo po zakonu. Predsednika vlade Mira Cerarja je zato pozval k vzpostavitvi ustreznih pogojev. Nekateri pozivi so že prišli tudi iz vrst nevladnih organizacij in politike.

Lobnik je v intervjuju za STA tudi poudaril, da je sredstev iz državnega proračun, ki zagovorniku načela enakosti zagotavlja 200.000 evrov, dovolj za predstojnika, za pravnico, ki je začela delati pred dnevi, in še eno ali dve zaposlitvi, medtem ko bi za normalno delovanje po njegovih besedah potrebovali približno 25 ljudi.

V premierjevem kabinetu so za STA pojasnili, da je vlada zagovorniku načela enakosti letos zagotovila predlaganih 200.000 evrov, ki pa po njihovih trditvah pokrijejo plače zaposlenih, torej zagovornika, namestnika in dveh strokovnih sodelavcev, porabijo pa se tudi za raziskave in ozaveščanje ter za materialne stroške.

Takšna višina sredstev sicer izhaja iz predloga zakona, ki ga je v vladni postopek predložilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Zagovornik načela enakosti je samostojen in neodvisen organ, so poudarili v kabinetu. "Pred sprejemom zakona o varstvu pred diskriminacijo je zagovornik deloval v okviru ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki mu je zagotavljalo prostore in ki je bilo tudi predlagatelj zakonskih sprememb. Ministrstvo še dve leti od uveljavitve zakona opravlja administrativno-tehnične naloge za delovanje zagovornika," so navedli.

"Generalna sekretarka vlade je sicer že v decembru 2016 sklicala sestanek v zvezi s problematiko pogojev delovanja s predstavniki ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstva za finance in ministrstva za javno upravo," so še zapisali v kabinetu premierja. Ministrstvo za javno upravo je po njihovih besedah zagovorniku ponudilo rešitev v okviru kapacitet v lasti države, ki pa za zagovornika ni bila sprejemljiva.

Skladno s tem so v premierjevem kabinetu ponovno zagotovili, da predsednik vlade pričakuje, da bodo zagovornikove predloge obravnavala pristojna ministrstva in tudi našla ustrezne rešitve.