c S

Pripravljenost na izzive v odvetništvu bo določala njegovo prihodnost

24.10.2016 09:56 Ljubljana, 21. oktobra (STA) - Odvetniški poklic bo v prihodnosti deležen mnogih preizkušenj. Vprašanje pa je, kako bo odvetništvo na to pripravljeno oz. ali bodo izzive obrnili tudi v lasten prid, so se strinjali udeleženci današnje okrogle mize, ki je potekala v okviru dneva slovenskih odvetnikov 2016.

Odvetnik iz Pariza Marc Jobert je dejal, da odvetništvo potrebuje klic prebujenja, če želi uspešno delovati tudi v prihodnje. "Treba je delati na sedanjosti in pogledati, katere so trenutne šibkosti," je dejal.

Medtem ko danes medmrežje nudi toliko informacij, da se morda ljudje ne obračajo več toliko na odvetnike, pa bi lahko odvetniki v prihodnosti iskali nove trge, kjer lahko delujejo, je dodal. V zgodovini sicer odvetniki niso znani po tem, da bi bili dobri v prodiranju na nove trge, obstajajo pa primeri dobrih praks. Tako so denimo v Franciji odvetniki lahko agenti za športnike itd.

Možnosti za napredek so po mnenju Joberta, ki je tudi podpredsednik mednarodne komisije pri francoski odvetniški zbornici, tudi v boljšem oglaševanju. Takšno področje so tudi investicije. "Večina odvetnikov meni, da je investicija plačevanje najemnine. Odvetniki so zelo zadrževani pri nakupu odvetniških pisarn, vendar pa takšna miselnost ne spada v 21. stoletje," je dejal.

Slovenski odvetnik Janez Stušek pa se je bolj osredotočil na izzive, ki jih odvetništvu nudi razvoj novih tehnologij. Napredujoča tehnologija ni več samo v pomoč, ampak lahko tudi spreminja procese, je opozoril.

Poudaril je, da je napredujoča tehnologija dejstvo, ki ga lahko bodisi uporabijo v svoj prid, ali pa jo zaradi nerazumevanja zanemarimo in odrivamo ali pa brezpogojno sprejmemo. In tako odrivanje kot tudi brezpogojno sprejemanje je lahko enako nevarno, je prepričan.

In čeprav je bilo pravo donedavnega zelo zaprto področje, "smo v zadnjem času priča dejstvu, da obstajajo določene tehnologije, ki lahko režejo v temelje". Zato je po njegovem mnenju morda celo prišel čas, ko bi lahko tehnologija prevzela določene storitve, ki "smo jih pravniki prodajali kot veliko znanje".

Ob tem pa je prepričan, da umetna inteligenca ne bi mogla nadomestiti odvetnika. "Pravo v teoriji bi moralo biti sistem logičnih pravil, ampak zaradi naše človeške plati, čustvene inteligence, ki se jo pričakuje od vseh nas, sem prepričan, da umetna inteligenca ne bo nikoli delovala, ali pa bo to zadnja stvar, ki jo bomo videli," je dejal odvetnik, ki je med drugim strokovnjak na področjih prava novih tehnologij.

Ob dnevu slovenskih odvetnikov so tudi podelili plaketo Danila Majarona. Prejel jo je znani ljubljanski odvetnik in nekdanji dolgoletni predsednik odvetniške zbornice Miha Kozinc.