c S

Konec maja v DZ najverjetneje javna predstavitev mnenj o TTIP

10.05.2016 17:15 Ljubljana, 10. maja (STA) - Člani odborov DZ za gospodarstvo in za zadeve EU bodo predvidoma 27. maja opravili javno predstavitev mnenj o čezatlantskem partnerstvu na področju trgovine in naložb med EU in ZDA (TTIP). Zanimajo jih mnenja in stališča javnosti glede pogajanj in vsebine sporazuma ter kako bo vplival na slovensko gospodarstvo.

Gospodarsko sodelovanje med EU in ZDA je zelo intenzivno, saj njuni gospodarstvi predstavljata približno polovico svetovnega BDP in tretjino svetovne trgovine. Zato so se tudi pogajanja o TTIP leta 2013 začela z veliko politično podporo na obeh straneh.

A dve leti po začetku pogajanj je sporazum v javnosti začel vzbujati številne pomisleke, ki jih je po besedah predsednikov obeh odborov, Andreje Potočnik in Kamala Izidorja Shakerja (oba SMC), pripisati slabi obveščenosti in nepreglednosti pogajanj ter strahu pred znižanjem evropskih standardov in s tem tudi zmanjšanju ravni varstva potrošnikov. V začetku maja so na dan prišle še podrobnosti iz pogajanj, ki jih je razkrila organizacija Greenpeace.

Predsednikoma obeh odborov se zato zdi smiselno sklicati javno predstavitev mnenj, na kateri bi lahko zainteresirani deležniki predstavili najbolj pogoste pomisleke in dileme ter poskušali pojasniti, kje vidijo prednosti in slabosti nastajajočega sporazuma tako za Slovenijo, EU in ZDA kot tudi v globalnem merilu. Če bosta odbora predlog na skupni seji ta četrtek podprla, bo javna predstavitev mnenj 27. maja v DZ.

Poslanska skupina SMC pogajanja o TTIP podpira. Gre za pomemben sporazum, ki je ciljno usmerjen v liberalizacijo in krepitev konkurence na področju trgovine in investicij, posledično pa lahko našim podjetjem omogoča, da svoje proizvode, storitve in investicije ponujajo na globalno odprtem trgu, to pa ustvarja nova delovna mesta in spodbuja gospodarsko rast v Sloveniji, so zapisali v sporočilu za javnost.

Številna vprašanja o sporazumu TTIP se porajajo tudi poslancem ZL. Danes so zato zahtevali sklic skupne seje odborov DZ za zadeve EU ter za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na kateri naj bi se dogovorili, da vlada do razkritja celotne vsebine pogajanj od Bruslja zahteva prekinitev pogovorov, pred potrditvijo sporazuma pa bi izvedli posvetovalni referendum.