c S

Cerar za ministra za kulturo predlaga Peršaka

10.05.2016 15:10 Ljubljana, 10. maja (STA) - Premier Miro Cerar se je odločil za novega ministra za kulturo predlagati dosedanjega državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo Toneta Peršaka. Ta prihaja iz kvote DeSUS, po Cerarjevih zagotovilih pa tudi v največji vladni stranki SMC ni nasprotovanj temu predlogu.

Peršak je izkušen politik in zelo uveljavljen na področju kulture, kot državni sekretar pa si je v tem mandatu že pridobil izkušnje, je Cerar poudaril v izjavi novinarjem v DZ.

Od Peršaka je prejel nujna zagotovila, da bo tisto, kar je bilo dobrega na ministrstvu, ohranil, kar je bilo slabega, pa odpravil ter zelo pospešeno izvedel vse tisto, kar od njega pričakujejo v tem mandatu. Kultura mora imeti velik poudarek v prihodnjih letih, je dodal Cerar.

Zagotovil je, da v SMC njegovi odločitvi ni nasprotovanj. So pa bile po njegovih besedah opravljene različne razprave na to temo, tudi strokovna javnost je postavljala vprašanja, kar je moral upoštevati in premisliti. Tudi Peršak mu je zagotovil, da bo vse to upošteval ter "zadevo peljal v pravo smer", je dodal premier in še pojasnil, da bo Peršak sam izbral državnega sekretarja.

Podobno je v izjavi novinarjem izpostavil tudi poslanec SMC in vodja odbora DZ za kulturo Dragan Matić. Kot je spomnil, je Peršak kandidat iz kvote DeSUS in je to verjetno najboljši možen kandidat, ki ga lahko ta stranka ponudi za kulturnega ministra. V tem smislu je po Matićevih besedah razmišljal tudi predsednik vlade, ko je kandidaturo pretehtal.

Peršak je po mnenju Matića vsekakor človek s kompetencami v kulturi in politiki in iz tega vidika "veliko boljša izbira, kot je bila nekdanja ministrica Julijana Bizjak Mlakar". A obenem Matić napoveduje, da bodo Peršakovo delo v SMC skrbno spremljali, ker je vendarle bil kot državni sekretar del dosedanjega vodstva na ministrstvu za kulturo. Po besedah Matića so pričakovanja SMC do njega velika, med drugim, da bo s svojimi konkretnimi ukrepi v kratkem času pokazal, da namerava odločno zastaviti drugo smer na področju kulturne politike.

Čim prej bo moral pokazati, da bo presegel negativno pri izvajanju politike na področju kulture, da bo vodil drugačno politiko pri sodelovanju z odborom za kulturo, pri izpolnjevanju koalicijske pogodbe in Nacionalnega programa za kulturo, je pojasnil poslanec.

Zanikal je, da so bila v SMC nasprotovanja Peršaku, so pa bili pomisleki, ker je bil že doslej del vodstva na ministrstvu. Spomnil je, da Bizjak Mlakarjeva ni pokazala rezultatov, pač pa vrsto konfliktov, to pa je način vodenja, ki si ga na področju kulture po Matićevih navedbah v prihodnje ne želijo.

Tudi Matić pravi, da je izbira državnega sekretarja Peršakova avtonomna odločitev. A obenem opozarja, da bo moral imeti ustrezne kadre, če želi dosegati omenjene cilje in zastaviti novo politiko. Poslanec je še pojasnil, da njega osebno mesto državnega sekretarja ne zanima, saj vodi odbor za kulturo. V sodelovanju z bodočim ministrom lahko po njegovem mnenju na tem resorju naredijo bistven premik.

Peršaka sicer podpirajo tudi v najmanjši koalicijski stranki. Poslanec SD Jan Škoberne je v izjavi novinarjem ocenil, da je Peršak ugleden član skupnosti, ima izjemne reference v politiki in kulturi ter kot član civilne družbe.

Po mnenju Škoberneta lahko pri delu Peršaka v določeni točki pričakujejo kontinuiteto sedanjega dela na ministrstvu, a obenem upa, da lahko računajo na ključne izboljšave. Pri tem izpostavlja predvsem strpen dialog s civilno družbo, v tej luči pa kandidaturo Peršaka označuje za dober predlog.

Stranka DeSUS je Peršaka za svojega kandidata za kulturnega ministra izbrala minulo sredo, Cerar pa si je za vložitev njegove kandidature vzel nekaj dni za premislek.

Kandidat se v skladu s poslovnikom DZ najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstavi pristojnemu delovnemu telesu DZ. Delovno telo sprejme mnenje o predstavitvi kandidata, ki ga predsednik delovnega telesa takoj, najkasneje pa v 48 urah po predstavitvi pošlje predsednikoma DZ in vlade.

Predsednik vlade lahko najkasneje v treh dneh po prejemu mnenja delovnega telesa umakne predlog kandidature za ministra in predloži novo kandidaturo.

Pristojni odbor bo Peršaka zaslišal predvidoma v ponedeljek, DZ pa verjetno potrdil na redni seji, ki se začne v ponedeljek. Predlog za razširitev dnevnega reda seje s to točko je že vložen. Ministra DZ izvoli z večino prisotnih poslancev.