c S

Na obisku pri Klemenčiču sekretar Evropskega združenja probacijskih služb

23.03.2016 07:42 Ljubljana, 22. marca (STA) - Na povabilo ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča se je danes v Sloveniji mudil generalni sekretar Evropskega združenja probacijskih služb Willem van der Brugge, so sporočili z ministrstva. Seznanil se je s prizadevanji za uvedbo probacijske službe v Sloveniji. Naša država je namreč edina članica EU, ki ne pozna tovrstne ureditve.

Nizozemec se s problematiko obravnavanja in vključevanja obsojencev v družbo ukvarja že več desetletij. V pogovoru z ministrom Klemenčičem in ostalimi pristojnimi, ki se ukvarjajo s tem vprašanjem, je predstavil evropske izkušnje in prisluhnil predstavitvi pilotnega projekta v Sloveniji.

Sogovorniki so se strinjali, da sedanja ureditev v Sloveniji že vsebuje dobre rešitve na področju obravnave storilcev kaznivih dejanj, a se te ne uporabljajo v največji možni meri. Zato menijo, da je treba preiti v koncept, ki bo skrbel za izvrševanje alternativnih sankcij, razvoj programov obravnave storilcev kaznivih dejanj, osveščanje skupnosti in čim večje socialne vključenosti obsojencev.

Kakor pojasnjujejo na ministrstvu, projekt vključuje znanje in izkušnje drugih evropskih držav, usmerjen je v storilca kaznivega dejanja. Pilotnemu projektu bo sledila ustrezna normativna ureditev in dokončna uvedba probacijske službe.

Van der Brugge je v okviru svojega obiska obiskal tudi koprski zapor.