c S

Pred sestankom pri Cerarju brez izjav

13.08.2015 09:09 Ljubljana, 13. avgusta (STA) - Predstavniki parlamentarnih strank ob prihodu na sestanek glede imenovanja arbitra v postopku med Slovenijo in Hrvaško pri premierju Miru Cerarju izjav za medije niso dajali. Cerar naj bi jim predstavil predlog rešitve, o kateri so po neuradnih informacijah usklajevanja potekala še v sredo zvečer, vlada pa naj bi odločitev potrdila še danes.

Vlada je sicer te dni preučevala tri možnosti, in sicer, da za novega - po odstopu dveh že tretjega - slovenskega arbitra poišče uglednega tujega pravnika, da na to mesto imenuje domačega strokovnjaka ali da imenovanje prepusti predsedniku arbitražnega sodišča. Možnosti naj bi tehtali predvsem z vidika, katera je najboljša za nadaljevanje arbitražnega postopka, v katerem sodišče odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Parlamentarne stranke so bile v dneh iskanja rešitve v svojih stališčih večinoma zadržane in so predvsem poudarjale odgovornost vlade pri odločitvi za nadaljnje korake.

Današnjega srečanja pri premierju se poleg zunanjega ministra in predsednika DeSUS Karla Erjavca udeležujeta še dve predsednici parlamentarnih strank, in sicer Ljudmila Novak (NSi) in Alenka Bratušek (ZaAB), medtem ko predsednika SD in predsednika SDS, Dejana Židana in Janeza Janše ni. Stranko SD tako zastopata njen glavni tajnik Dejan Levanič in poslanec Matjaž Nemec, stranko SDS pa njena podpredsednika Alenka Jeraj in vodja poslanske skupine Jože Tanko. V imenu poslanske skupine ZL je na srečanju njen vodja Luka Mesec.

Sestanku pri Cerarju bo ob 10. uri sledila seja parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, ki bo ocenil trenutno stanje in se seznanil z nadaljnjimi aktivnostmi v zvezi z arbitražnim sporazumom. Zatem bo še seja vlade, na kateri naj bi padla končna odločitev Slovenije glede imenovanja novega arbitra.

Z vprašanjem izbire slovenskega člana arbitražnega sodišča se Slovenija sooča že drugič v nekaj tednih. Jernej Sekolec je namreč s tega mesta odstopil po objavi posnetkov prisluhov njegovih telefonskih pogovorov s slovensko agentko na sodišču Simono Drenik 22. julija, iz katerih je bilo razbrati, da jo je obveščal o podrobnostih zaupnih razprav na arbitražnem sodišču.

Slovenija je nato v skladu z arbitražnim sporazumom v nekaj dneh imenovala novega člana arbitražnega sodišča. Novi slovenski arbiter Ronny Abraham, sicer predsednik Meddržavnega sodišča v Haagu, pa je prejšnji teden po manj kot tednu dni od imenovanja presenetil z odstopom. Zdaj mora Slovenija spet v 15 dneh imenovati novega sodnika, ali pa ga bo v skladu z arbitražnim sporazumom imenoval predsednik sodišča. Ta rok naj bi se iztekel 20. avgusta.