c S

Začenja se nov krog pogajanj SDH s Cinvenom glede prodaje Telekoma

11.06.2015 08:08 Ljubljana, 11. junija (STA) - Po sredini odločitvi nadzornega sveta SDH, da sprejme osnovno ponudbo britanskega Cinvena za nakup Telekoma Slovenije ob upoštevanju pogojev, ki jih je naknadno določila vlada, je pričakovati, da se bodo začel nov krog pogajanj med upravo SDH in Cinvenom. Ta se na potezo nadzornikov sicer še ni uradno odzval.

Nadzorniki Slovenskega državnega holdinga (SDH) so v sredo potrdili zavezujočo ponudbo za Telekom, ki jo je Cinven podal 20. maja. A to še ne pomeni konca postopka. Britanski sklad je namreč v torek dopolnil svojo že podano končno ponudbo, in to zaradi zamud v postopkih regulatorne presoje Telekomovega prevzema Debitela in transakcije s hčerinsko družbo v Makedoniji.

Vendar pa dopolnitve za upravo niso sprejemljive in jih nadzorniki niso obravnavali. Zato so zadolžili upravo, da s Cinvenom uskladi končno besedilo pogodbe, nato pa bodo zopet odločali o končnem soglasju k prodaji. To naj bi se zgodilo predvidoma v roku enega tedna.

Kot je v sredo povedal predsednik uprave SDH Matej Pirc, je bil tako storjen velik korak k prodaji Telekoma, ni pa družba še prodana. Uprava bo morala v pogajanjih upoštevati tudi sklepe vlade kot skupščine SDH z minule nedelje. Ta je zahtevala, da se v pogodbo vnesejo določila o ohranitvi sedeža Telekoma v Sloveniji in pa opcijska pogodba o odkupu družbe Soline.

Cinven se na odločitev nadzornikov še ni uradno odzval, je pa Igor Štemberger, prvi mož borzno-posredniške hiše Ilirika, ki sodeluje s Cinvenom, za TVS izrazil prepričanje, da bo, v kolikor bo namen na obeh straneh resen, do potrditve posla in sklenitve pogodbe prišlo.

Je pa danes pričakovati tudi še kak odziv politike in civilne družbe. Medtem ko bo predsednik vlade Miro Cerar pred nadaljnjimi komentarji počakal na odgovor Cinvena, pa sta se koalicijska partnerja Karl Erjavec in Dejan Židan odzvala različno. Prvak DeSUS meni, da so nadzorniki sprejeli pravo odločitev, predsednik SD pa ocenjuje, da je nadzorni svet sprejel salomonsko odločitev, in vztraja, da bi se morala v nedeljo odločiti že vlada.