c S

Vlada za sodne stroške okrožnim sodiščem namenila dodatne tri milijone

15.09.2014 07:47 Ljubljana, 12. septembra (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji sklenila z razporeditvijo sredstev okrožnim sodiščem nameniti dodatne tri milijone evrov za stroške sodnih postopkov ter dodatnega pol milijona za plačila najemnin za prostore, v katerih delujejo pravosodni organi, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

V sodstvu že nekaj časa opozarjajo, da se jim iz proračuna vsako leto namenja manj sredstev, obenem pa so z nekaterimi spremembami zakonodaje vse bolj finančno obremenjeni.

Sedaj so tudi na vladi pojasnili, da je razlog za nastanek primanjkljaja v sodstvu predvsem v spremenjeni insolvenčni zakonodaji in spremembi zakona o pravilih cestnega prometa.

Po spremembi insolvenčne zakonodaje se je povečal pripad stečajnih zadev, saj po novem stroške začetka stečajnega postopka nosi sodišče, po stari ureditvi pa je moral vlagatelj začetka stečajnega postopka izpolnjevati pogoje za dodelitev brezplačne pravne pomoči. Z novelo je namreč ta pogoj odpadel.

Sprememba zakona o pravilih cestnega prometa pa je znižala prag prekrškov, za katere se zaseže vozilo, in se je tako število zaseženih vozil močno povečalo, stroški hrambe pa bremenijo sodišča.

Današnja odločitev pa ni prva taka letos; že v začetku junija je vlada okrožnim sodiščem za kritje stroškov sodnih postopkov namenila tri milijone. Takrat so na vrhovnem sodišču ocenili, da bo ta znesek zadostoval do avgusta.

Že aprila je predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša opozoril, da bo sodišče letos za kritje sodnih stroškov zmanjkalo 14 milijonov evrov. Samo do marca so namreč sodišča porabila 42 odstotkov od 16,8 milijona, kolikor so na tej postavki dobili letos.