c S

Evropski parlament potrdil direktivo o tobačnih izdelkih

26.02.2014 16:27 Bruselj, 26. februarja (STA) - Evropski poslanci so danes na zasedanju v Strasbourgu potrdili revizijo direktive o tobačnih izdelkih, ki zaostruje pravila za izdelavo, videz in prodajo tobačnih izdelkov. Nova pravila naj bi zagotovila, da bodo tobačni izdelki imeli okus in videz tobaka, s čimer naj bi se zmanjšalo število novih kadilcev v EU, zlasti med mladostniki.

Kot so sporočili iz Bruslja, je današnja potrditev eden od zadnjih korakov pred uveljavitvijo novih in usklajenih pravil o tobaku in povezanih izdelkih v EU. Bistvene elemente predloga sestavljajo prepoved dodajanja okusov ter slikovno in besedilno opozorilo.

Tobak v EU vsako leto povzroči 700.000 prezgodnjih smrti. "Kadilci povprečno živijo 14 let manj, mnoga leta pa preživijo v slabem zdravstvenem stanju," je ob potrditvi direktive izpostavil evropski komisar za zdravje in varstvo potrošnikov Tonio Borg.

Večina kadilcev ob tem začne kaditi v mladih letih - 70 odstotkov kadi že pred 18. rojstnim dnevom, 94 odstotkov pa preden dopolnijo 25 let.

EU si od sprememb zakonodaje obeta dvoodstotno zmanjšanje porabe tobaka v petih letih. To pomeni približno 2,4 milijona manj kadilcev v EU. Zmanjšanje porabe tobaka kot posledica novih ukrepov naj bi po izračunih pomenilo 506 milijonov evrov letnih prihrankov na področju zdravstvenega varstva.

Nova direktiva naj bi začela veljati maja 2014. Dveletno obdobje prenosa, v katerem naj bi države članice uskladile nacionalno zakonodajo z revidirano direktivo, pomeni, da se bo večina novih pravil začela uporabljati v prvi polovici leta 2016. Vendar pa direktiva prav tako predvideva prehodno obdobje za vse kategorije izdelkov, da bodo proizvajalci in trgovci na drobno imeli čas za prodajo svojih obstoječih zalog, če so te v skladu s staro direktivo ali drugo zadevno zakonodajo.

Spremenjena direktiva med drugim prepoveduje prodajo cigaret in tobaka z okusi, kot so sadni, mentol in vanilja. Za prepoved tobačnih izdelkov z mentolom velja sicer časovni zamik, saj jo morajo države članice uvesti štiri leta po začetku veljave.

Države članice bodo tudi morale prepovedati prodajo tobačnih izdelkov, ki vsebujejo aditive v količinah, ki pomembno ali merljivo povečujejo toksičen učinek ali zasvojenost, ali pa karcinogene, mutagene ali reprotoksične lastnosti.

Slikovna in tekstovna zdravstvena opozorila bodo morala skupno zavzemati 65 odstotkov sprednje in hrbtne strani embalaže. Na vsakem zavojčku tobaka bo moralo biti splošno opozorilo, kot je na primer Kajenje ubija, in informativno sporočilo, da tobačni dim vsebuje več kot 70 snovi, ki povzročajo raka.

Države članice bodo morale med drugim tudi prepovedati zavajajoče oznake na tobačnih izdelkih, kot so "naravno" in "organska pridelava".

Direktiva zadeva tudi elektronske cigarete in uvaja vrsto pravil, med drugim določa tudi maksimalno koncentracijo nikotina.

Nova zakonodaja državam članicam sicer ne zapoveduje uvedbe enotne embalaže, jim pa to izrecno omogoča.