c S

Za generalnega državnega tožilca se potegujeta Šketa in Renier

16.11.2016 Ljubljana, 16. novembra (STA) - Za mesto generalnega državnega tožilca se potegujeta vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Drago Šketa in vodja Okrožnega državnega tožilstva v Krškem Robert Renier, so sporočili z ministrstva za pravosodje.

Kot so pojasnili, bodo prejeti prijavi formalno preverili, nato pa ju bodo posredovali Državnotožilskemu svetu predvidoma še v tem tednu.

Državnotožilski svet je pristojen za oblikovanje predloga za imenovanje enega ali več kandidatov na razpisano mesto generalnega državnega tožilca, pri čemer lahko v primeru, če predlaga v imenovanje več kandidatov, navede, kateremu od njih daje prednost.

Pred oblikovanjem dokončnega predloga, mora Državnotožilski svet pridobiti še mnenje vlade. Dokončen predlog skupaj z razpisnim gradivom in morebitnimi pripombami prijavljenih kandidatov Državnotožilski svet pošlje Državnemu zboru.

DZ povabi predlagane kandidate k predstavitvi strateških programov in k podaji morebitnih dodatnih pojasnil glede prijav, ta predstavitev pa je odprta za javnost. Sicer pa DZ pri imenovanju generalnega državnega tožilca ni vezan na predlog in mu ni treba imenovati kandidata, ki ga je predlagal Državnotožilski svet.

Na ministrstvu za pravosodje pričakujejo pravočasno obravnavo v DZ glede na to, da se sedanjemu generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju mandat izteče 4. maja prihodnje leto.

Razpis za generalnega državnega tožilca je ministrstvo objavilo 14. oktobra, rok za prijavo pa se je iztekel v ponedeljek.


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.