c S

Prof. dr. Miro Cerar: Naš e-prijatelj IUS-INFO

prof. dr. Miro Cerar Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani Miro.Cerar@pf.uni-lj.si
21.11.2012 S pravnim informacijskim spletnim portalom IUS-INFO sem se prvič srečal leta 2000, ko sem tudi postal njegov stal­ni uporabnik. Od takrat mi vdano služi, ko iščem aktual­ne zakone in druge predpise, pregledujem ustavnosodno in sodno prakso, ko potrebujem posamezne pravne članke in druge pravne zapise ali informacije ali pa si obetam sprostitve ter kakih zanimivih misli in spoznanj ob branju kolumn različnih avtorjev, ki jih IUS-INFO vsak dan ponuja na svoji prvi strani

IUS-INFO je pravzaprav pravi e-prijatelj. Ker ni živo bitje, ga ne moremo primerjati s človeškimi prijatelji, saj imajo ti nekatere lastnosti, ki jih portal ne more imeti. IUS-INFO se nas ne more fizično dotakniti, se z nami pogovarjati, nas osebno spodbujati ali (dobronamerno) kritizirati naših napak. Prijateljstvo nam ponuja na elektronski oziroma internetni način. Gre torej za drugačno prijateljevanje: ponuja nam koristne pravne in nekatere druge vsebine, pri čemer nam prav nič ne zameri, če ga kritiziramo, izključimo ali nanj občasno poza­bimo. Prva stran portala z najnovejšimi kolu­mnami je brezplačno na voljo vsakomur, dostop do drugih vsebin pa je plačljiv oziroma ga imajo le registrirani uporabniki. IUS-INFO je, če ga sprejmemo v svoj svet, nedvomno naš prijatelj tudi zato, ker nas ne obremenjuje z vsiljivimi in neumnimi komercialnimi vsebinami, ki so preplavile spletne strani mnogih e-medijev, žal tudi tistih, ki ne bi smeli podleči tako imenovanemu rumenemu novinarstvu. IUS-INFO tako s svojim obstojem in prepoznavnostjo v slovenskem in širšem prostoru dokazuje, da je mogoče tudi strokovne in druge resne vsebine tržiti dostojno in odgovorno, brez nepotrebnega podcenjevanja ali poneumljanja uporabnikov.

Seveda ima vsak prijatelj kako pomanjkljivost. Če je ne bi imel, bi verjetno z njim težko shajali. Če nima kake vidne napa­ke, jo moramo najti oziroma odkriti kar sami, pa četudi pri tem pretiravamo ali si jo celo izmislimo. Ljudje pač (še) ne prenesemo popolnosti, čeprav k njej pogosto zavestno ali nezavedno težimo. Zase lahko rečem, da o pomanjkljivostih IUS-INFO sploh kaj dosti ne razmišljam, kajti osredotočam se predvsem na vse tisto, kar mi ponuja koristnega. Ugotovitev o tej ali oni pomanjkljivosti našega e-prijatelja zato prepuščam v prosto presojo vsakemu uporabniku. Želim pa opozoriti na bogastvo vsebin tega portala, ki nam med drugim ponuja zakonske in druge splošne akte iz okvira domače in evropske zakonodaje, vpogled v ustavnosodno in sodno prakso, nekatere pomembnejše aktualne dnevne novi­ce, izbrane strokovne članke iz nekaterih priznanih strokovnih revij, različne koristne e-povezave, seznam odvetnikov in notarjev ter seznam najrazličnejših finančnih in drugih uporabnih pregle­dnic. Portal ima tudi svoj pravniški forum in uporabnikom omo­goča aktivno odzivanje na objavljene in druge aktualne vsebine.

Kot je bilo že omenjeno, je IUS-INFO posebno prepoznaven po svojih kolumnah, ki jih najrazličnejši avtorji namenjajo tako aktualnim pravnim kot drugim življenjskim vsebinam. Sam sem imel čast, da sem pred približno šestimi leti napisal prvo tovr­stno kolumno in vse do danes ostal v krogu rednih kolumnistov. Objavljene kolumne, ki so vse zbrane in dostopne v e-arhivu, po eni strani pravnikom oziroma izobražencem kot avtorjem ponujajo možnost, da »povedo na glas«, kaj si mislijo o tej ali oni zakonski spremembi, sodni odločitvi ter navsezadnje o kakem ožjem ali širšem pravnem problemu, po drugi strani pa lahko na ta način »glasno« razmišljajo tudi o različnih moralno-etičnih, družbenoteoretskih ali filozofskih in drugih družboslovnih ali humanističnih tematikah, ki so v naši družbi danes tako zelo aktualne. IUS-INFO tako odpira še en pomem­ben prostor za kritično javno razpravo, za katero nikakor ne smemo dopustiti, da bi v naši civilno­družbeno in intelektualno podhranjeni Sloveniji klonila pred politikantskim in drugim podobnim primitivizmom ali kako drugače zamrla. Čeprav ne gre pretiravati z oceno o javnem dosegu omenjenih kolumnistov, lahko iz lastne izkušnje in iz pogovorov z nekaterimi drugimi kolumnisti razberem, da se bralci oziroma uporabniki por­tala IUS-INFO na naše kolumne pogosto odzivajo s pohvalnimi ali kritičnimi mnenji. Neredko se seveda tudi zgodi, da se neka zanimiva kolumna prek e-pošte in spletnih omrežij razširi med državljane po vsej Sloveniji in tudi širše, kar vodi občasno tudi v sekundarno objavo, tj. v »ponatis« kolumne v kaki poljudno-strokovni ali drugačni reviji ali časopisu.

Že več let zapored je odmevna vsakoletna izbira desetih najvplivnejših slovenskih pravnikov, ki poteka z glasovanjem prek portala IUS-INFO. Ta izbira, ki se konča z okroglo mizo, na kateri izbrani pravniki razpravljajo o najaktualnejših pravnih vprašanjih (ki jih sooblikujejo uporabniki portala), vedno znova pritegne pre­cejšnjo medijsko pozornost, kar nedvomno pripomore k poveča­nju družbenega pomena prava in pravnega poklica. Še posebno v času, ko je naša pravna država prerešetana na vseh koncih, je vsaka možnost, da pravnike v prizadevanju za izboljšanje stanja sliši tudi širša javnost, nadvse dobrodošla.

Za konec naj izrazim upanje, da bo IUS-INFO še naprej ostal naš e-prijatelj. Želim mu, da se izogne in obrani vulgarnih komer­cialnih trendov, da ostane še naprej predan svojemu temeljnemu poslanstvu in da v tem okviru tudi v prihodnje ustvarjalno išče nove poti k širjenju informacij in znanja.


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.