c S
IV./54. Ples drog, pijače in posilstev
Vlasta Nussdorfer Nekdanja varuhinja človekovih pravic in svetovalka predsednika republike vlasta.nussdorfer@gmail.com
01.12.2009 Zagotovo vas ne preseneča, da do posilstva lahko pride tudi med znanimi osebami, ki zlorabijo celo prijateljstvo in naklonjenost. Najhuje je, če to naredijo tako, da se žrtev zaradi opojnih snovi tega niti ne spominja, saj je povsem nemočna in tudi, ko se iz stanja »vrne«, ne ve kaj si je dogajalo, zagotovo pa, da se je zgodilo. Posilstvo namreč. O tem se te dni govori in piše.

Izkušnja je knjiga, ki jo znajo brati
tudi tisti, ki se niso učili.

Ruski

Ni razumnih bolečin.

Francoski

Ne veseli se moje bolečine, kajti
moja bo stara, ko bo tvoja mlada.

Španski

Včasih je veljalo, da ne gre zaupati tujcem, da moraš biti hudo previden, ko sklepaš nova prijateljstva, da so zabave »leglo« alkohola, sledila so opozorila o mamilih, bojazen pred avtoštopom in še čem. Če se je zgodilo proti volji, se je dekle običajno branilo in pozneje dejanje prijavilo ali pa tudi ne. Danes se dogaja, da žrtve tu in tam celo ne vedo kaj se je z njimi dogajalo. Opojne droge, ki ji nekdo skrivaj podtakne v pijačo, povzročijo po pripovedovanju žrtev popolno izgubo spomina za določeno obdobje in grozljiv občutek, ko to mine, saj naj bi po pripovedovanju sodelujočih šlo celo za aktivno spolno dejavnost, ki naj bi kazala na pristanek in željo po seksualni izkušnji. Kako se boriti, kaj narediti, da do tega ne bi prihajalo, to so vprašanja, ki te dni burijo slovensko javnost. Niso nova, prisotna so že nekaj let in prišla so tudi iz tujine, od koder je prišlo marsikaj.

Spominjam se dekleta, ki se je borilo za svoje pravice in želelo vedeti predvsem kaj je kdo z njo počel, ko ona tega ni videla. Spominja se zadnjih korakov, terase, kjer je družbi dveh dobrih znancev nekaj spila, potem pa ničesar več. Minila je noč in poldan naslednjega dne je poleg prebujenja iz spanca prinesel kruto spoznanje, da je bila posiljena. Kdaj, kako se je dogajalo, ali sta sodelovala oba ali eden, kaj je počela ona, …? Vse to je zanjo ostala globoka skrivnost, čeravno sta ji dopovedovala, da je bila nadvse za stvar, živahna, celo pobudnica. Grozljivo spoznanje, da nekdo zlorabi slabotno osebo. Kako dokazati, ko pa po preiskavi ničesar več ni bilo v telesu? Očitno je šlo za drogo »date rape«.

Ostaja klic po preventivi, po osveščanju mladih, da si ne dovolijo prinašati odprtih pijač, da imajo tisto pred seboj pod stalno kontrolo in ne zahajajo v družbo neznanih oseb ter preprosto tudi niso sami. Morda celo vse to ne bo pomagalo, a vseeno marsikaj in marsikdaj preprečilo. O snoveh, ki pridejo in odidejo, bi svoje znali povedati le strokovnjaki in takojšnja oziroma čimprejšnja preiskava, ki bi to potrdila. Zagotovo bi lahko šlo za spolno zlorabo slabotne osebe, a potrebni so dokazi. Zgolj pripoved je običajno premalo.

Kako težko je dokazati posilstvo, ko si stojita nasproti obdolženčevo zanikanje in žrtvina pripoved, vemo. Predstavljamo si koliko težje je dokazati tak odnos, v stanju, ko ne veš kaj si delal in kaj so delali drugi, kje, kako, koliko časa, … Težko si zamišljamo vse pasti, ki prežijo na današnjo mladino, ki dan za dnem odhaja v svet, tako kot smo tudi mi, išče zadovoljstvo, doživetja, želi si novih poznanstev in tudi izkušenj. A, predvsem pozitivnih, ki ti dajo voljo in veselje do življenja, ki te osrečujejo. Take, torej povsem obratne, pa lahko človeka pahnejo v hudo depresijo, stisko, svet brez izhoda in potrebo po psihiatriji ali psihoterapiji. Nekaj srečanj z žrtvami s podobno izkušnjo, me je v to popolnoma prepričalo. Obremenjuje jih stiska in nevednost za določeno obdobje, strah, da se ne bi ponovilo, nezaupanje v slehernega tujca, celo znanca. Kako jim povrniti pozitivno samopodobo, kako jih rešiti pred starimi in novimi strahovi, je seveda težko vprašanje.

Podobne pasti lahko nastavi tudi internetno prijateljstvo, ki to pravzaprav ni, saj je svet za zaslonom, na katerem piše marsikaj, lahko zelo krut.

Težave in tegobe vsakdana, pa mlade, polne optimizma in pričakovanj ter želja po uspehu v obdobju življenja, ko si želiš korak za korakom naprej, lahko pahnejo daleč nazaj. Primer študenta, ki je iz nerazumljivega razloga zabodel nož v profesorja, postavlja pred nas mnogo vprašanj in le malo odgovorov. Bi ga moral kdo prepoznati, mu pomagati, opaziti, kaj vse je doživljal in kako morda trpel? Pogosto vidimo posledice, vzroki zanje so že daleč, tako daleč, da se jih celo spomniti ne moremo., segajo lahko leta in desetletja nazaj, celo v otroštvo, ki pušča neizbrisno sled.

Zato je veliko lažje govoriti, ko se nekaj zgodi, ko razpredamo, svetujemo, analiziramo, proučujemo, ugibamo in ocenjujemo. Prav ali narobe, z mnogimi vprašanji in malo odgovori. Celo strokovnjaki jih pogosto ne najdejo. Porušeni odnosi, ohlajeno zaupanje v ljudi, zdrs v svet drog, zlorab, posilstev in še česa. A, pomembno je, da o tem govorimo čim več, povsod, da mediji osveščajo tako mlade kot njihove starše, učitelje, vzgojitelje, strokovnjake različnih področij. Da se zavemo, da smo tu, da si ni potrebno delati utvar, da so vsi ljudje dobri in izrečene besede pomenijo resnico. Lahko so le laž, za mnoge celo usodna.Zato se je kljub vsemu po padcu potrebno pobrati, imeti nekoga, ki ti pokaže luč na koncu tunela.

Zato velja o tem govoriti in pomoč tudi poiskati. Sam poti do rešitve zagotovo ne zmoreš.

Človek zlahka prenaša le eno bolečino,
in sicer bolečino drugih.

René Leriche


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.