c S

Upravno sodišče pritrdilo Banki Slovenije glede kazni za družbo Sava

03.11.2019 Ljubljana, 02. novembra (STA) - Družba Sava mora plačati 300.000 evrov kazni, ker ni pravočasno prodala svojega deleža v Gorenjski banki, je odločilo upravno sodišče. Sava bi po sodbi morala slediti odredbi Banke Slovenije iz leta 2015 in v polletnem roku prodati Gorenjsko banko, a tega ni storila. V Savi so se na odločitev sodišča pritožili.

Sava bi po sodbi upravnega sodišča morala slediti odredbi centralne banke iz leta 2015 in v polletnem roku prodati Gorenjsko banko. Banka Slovenije je namreč ocenila, da prezadolžena Sava, ki je imela celo negativni kapital, ne more biti lastnica tako pomembne institucije, kot je banka.

A Sava odločbe ni spoštovala, zato je Banka Slovenije leta 2017 Savi naložila kazen. Njeno ravnanje je ocenila kot zavlačevanje, da se ji Gorenjski banki ne bi bilo treba odpovedati.

Sava se je obrnila na upravno sodišče, a je to pritrdilo centralni banki. Je pa sodišče ob upoštevanju finančnega stanja in nekaznovanosti družbe v preteklih letih kazen znižalo s predlaganih 500.000 evrov na 300.000 evrov, je poročala TV Slovenija.

Družba je sicer še vedno v prisilni poravnavi, do konca novembra pa mora izpolniti obveznosti do upnikov, da bi se izognila stečaju.


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.