c S

Brglez za petek določil začetek zbiranja podpisov za referendum o drugem tiru

18.05.2017 Ljubljana, 17. maja (STA) - Predsednik DZ Milan Brglez je za prvi dan zbiranja 40.000 podpisov v podporo zahtevi za razpis referenduma o zakonu o drugem tiru določil petek, 35-dnevni rok pa poteče 22. junija, so za STA pojasnili v DZ. Ministrstvo za notranje zadeve je namreč potrdilo, da je Vili Kovačič zbral več kot 2500 podpisov volivcev, potrebnih za razpis roka.

"Danes sem z ministrstva za notranje zadeve prejel potrdilo, da je gospod Kovačič zbral več kot 2500 podpisov volivcev, potrebnih za razpis 35-dnevnega roka za zbiranje podpisov v podporo zahtevi za razpis referenduma o drugem tiru Divača-Koper. Ker pobuda izpolnjuje zakonske pogoje, sem določil, da rok za zbiranje 40.000 podpisov prične teči v petek, 19. maja, zadnji dan roka pa je četrtek, 22. junija, o čemer sem že obvestil tudi pobudnika," je sporočil Brglez.

Vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Kovačič je namreč v ponedeljek v DZ vložil 4500 podpisov za začetek zbiranja podpisov za referendum za zakon o drugem tiru. Referendum je označil kot priložnost Slovenije za nov začetek in poudaril, da pri njihovih prizadevanjih ne gre za strankarsko akcijo. Priznal je, da zbrati 40.000 podpisov ne bo lahko, a si glede na dosedanje pozitivne odzive obeta zadostno podporo tudi v prihodnje.

Člani civilne iniciative po Kovačičevih besedah med drugim zahtevajo, da se projekt financira s slovenskim denarjem in izvaja s slovenskim znanjem. "Ne potrebujemo nobenih Madžarov in nobene EU. Projekt je treba samo optimizirati tako, da bo zadoščal kriterijem stroke, okolja in ekonomike," je poudaril. Kovačič bi sredstva, ki bi jih sicer prispevale zaledne države in EU, sicer nadomestil "na račun zmanjšanja korupcijskih tveganj".

Iniciativa kot sporno pri projektu ocenjuje tudi izbiro trase in korupcijska tveganja. Celoten projekt je po njegovih besedah sicer "predvolilni projekt stranke SMC", zato da ni primeren za nadaljnje izvajanje.

Na infrastrukturnem ministrstvu in družbi 2TDK so sicer v zaključni fazi priprav za prijavo projekta izgradnje drugega tira železniške proge Divača-Koper na t.i. blending razpis, ki se izteče 14. julija. Državni sekretar Jure Leben je zato večkrat opozoril, da bi bila prijava v primeru vložene referendumske pobude nerelevantna in da ne bi dobili nepovratnih evropskih sredstev, ki so za izvedbo projekta nujno potrebna.

Podobno je danes izpostavil tudi premier Miro Cerar. Referendum bi, kot je dejal, ustavil projekt, za katerega so si prizadevale vse dosedanje vlade. Tisti, ki so zbirali podpise ali pa jih še zbirajo, po besedah Cerarja prevzemajo zelo veliko odgovornost za to, da bi se zrušil projekt, ki je za Slovenijo, Luko Koper, železnice, podjetja in prebivalce ključnega pomena. Prepričan je, da je vlada v zadnjih treh letih za projekt naredila vse, kar je mogla.

Opozicijske stranke referendumsko pobudo za zakon o drugem tiru podpirajo, saj je večina prepričana, da se da projekt zgraditi ceneje. Podpise bodo pomagali zbirati tudi v SDS, po oceni Ljuba Žnidarja pa bodo prav finančna dejstva tista, ki bodo prepričala volivce. V ZL medtem pripravljajo nov zakon, s katerim bi iz projekta izločili tuj kapital.


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.