c S

Državni zbor sprejel novelo zakona o preprečevanju nasilja v družini

26.10.2016 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Državni zbor je danes s 53 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o preprečevanju nasilja v družini (Dopolnjen predlog novele zakona). Njen cilj je zaščititi žrtve nasilja v družini in izboljšati delovanje državnih institucij pri obravnavi tega. Novela izrecno prepoveduje nasilje v družini in telesno kaznovanje otrok, določa tudi možnosti za ukrepanje policije in sodišč.

Takšno prepoved ima v zakonodaji zapisano več kot 50 držav, zato je bil po mnenju vlade skrajni čas, da to stori tudi Slovenija. Novela tudi širi opredelitev družinskih članov. V praksi je namreč prihajalo do nasilja med osebami, ki so bile v določenem partnerskem ali intimnem razmerju, a jih ni bilo mogoče uvrstiti v nobeno od kategorij družinskih članov.

Prav tako vladna novela širi opredelitev nasilja v družini, saj je kot nasilje opredeljena že grožnja z nasiljem, pa tudi zalezovanje. Obravnava novele se je sicer že od začetka osredotočala predvsem na vprašanje prepovedi telesnega kaznovanja otrok. Enako je izzvenela tudi današnja poslanska razprava.

V koalicijskih SMC, DeSUS in SD so z novelo zadovoljni. Poudarili so, da novela prinaša ničelno toleranco do nasilja. V opozicijskih SDS in NSi pa so ocenili, da novela po nepotrebnem spodbuja permisivno vzgojo. Novele niso podprli, prav tako pa niso glasovali proti.


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.