c S
IV./42. Sporočilo flamenka žrtvam kaznivih dejanj
Vlasta Nussdorfer Nekdanja varuhinja človekovih pravic in svetovalka predsednika republike vlasta.nussdorfer@gmail.com
08.09.2009 Je ples lahko terapija? Vsekakor. Ženske – žrtve nasilja so pogosto nesamozavestne, ne najdejo poti rešitve, zatekajo se v depresijo, celo duševne bolezni. Na Belem obroču Slovenije bomo poskušali z novim projektom – s plesom do manjših posledic nasilja.

Le kdo pozna moje želje?
Le kdo ve, kakšna sem?
Le kdo pozna moje hrepenenje, moje sanje?
Le kdo pozna moje resnično življenje, moj način razmišljanja?
Le kdo ve za moj jok, za moj smeh …
Kaj pa kdo ve?

                                Manuel Alejandro – španski pesnik

Flamenko zna izvabiti vso žalost, vse sence, vso bolečino. Osvobaja. Da ti voljo za ponoven začetek.
                                Inma – andaluzijska učiteljica flamenka

Čutiš, da nekaj v tebi tli,
Ob zvoku kitare se prebudi,
V tebi ogenj zagori
In te v plamen spremeni.
Plešeš, kar ti duša govori,
Kot čutis, dihaš in živiš.

                                Ana - slovenska plesalka flamenka

Flamenko je neskončno potovanje, v prijetni družbi soplesalk, skozi univerzum glasbe, ritma in plesa, do samega sebe.
                                Saša – slovenska plesalka flamenka

Jezikovna šola Jeziki brez meja, Kulturno-umetniško društvo za širjenje flamenka Luna gitana in Beli obroč Slovenije – društvo za pomoč žrtvam kaznivih dejanj so 27.8.2009 v prostorih Belega obroča Slovenije organizirali kulturni večer z naslovom ”Skrivnost flamenka”.

Multimedijska predstavitev tega izjemno kompleksnega tradicionalnega španskega plesa, ki je še vedno del vsakdanjega življenja prebivalcev Andaluzije, je bila prijeten in poučen uvod v razumevanje tega edinstvenega plesa. Udeleženci večera so spoznali bistvene značilnosti plesa, si ogledali nekaj posnetkov plesa, prav tako pa so izvedeli tudi v kakšni obliki je flamenko še vedno sestavni del vsakdanjega življenja Andaluzijcev.

Določeni običaji so še vedno zelo živi: romanje, feria (Feria de Sevilla – največja tovrstna folklorna prireditev v Španiji ter ferie v številnih mestih in mestecih Andaluzije), poroka, bikoborba, praznovanja rojstnega dne ali drugih obletnic, številni kulturni večeri za španske ljubitelje flamenka (pena flamenka) in za turiste (tablao). V času daljših praznovanj (romanje in feria) Andaluzijcem , tako tistim, ki se dogodka udeležijo iz religioznih vzgibov kot tistim, ki želijo le ”odklopiti” , uspe pozabiti na vsakodnevne skrbi.Flamenko obstaja že tisočletja. Nanj so vplivale številne kulture in religije številnih ljudstev, ki so tekom stoletij zaznamovale vsakdanji utrip Andalizije. Od tod njegova izjemna ritmična, glasbena, plesna in vsebinska kompleksnost, s pomočjo katere lahko izrazimo vsa čustva od obupa do ekstaze. Med vadbo flamenka se v človeku aktivira pozitivna energija, ki jo imamo v sebi. Redna vadba flamenka nam da psihofozično stabilnost.

Profesorica Zdenka Zupan, ki je pripravila to zanimivo in doživeto multimedijsko predstavitev flamenka, vidi pomembno stično točko med flamenkom in Belim obročem Slovenije – izjemno količino pozitivne energije, katere namen je pomagati človeku v stiski. To je tudi glavni razlog za večer flamenka na Belem obroču Slovenije, kajti flamenko ne vpliva dobro samo na osebe, ki imajo običajne težave v življenju, ampak pomaga tudi tistim, ki se znajdejo v zelo težkem obdobju svojega življenja.

Udeleženci kulturnega večera na Belem obroču Slovenije smo imeli poseben privilegij, saj se ga je, na povabilo profesorice, udeležila tudi priznana učiteljica flamenka iz Andaluzije (Sanlucar de Barrameda), maestra Inma Lobato Diaz, ki se že od leta 1997 ukvarja tudi s flamenkom za pomoč ljudem v stiski. Maestra Inma je opisala način tovrstnega delovanja. Kadar imajo ženske psihične težave, jih najprej napoti k psihiatrinji, s katero sodeluje. Le-ta določi količino zdravil in količino vadbe flamenka, šele potem se loti dela z njimi maestra Inma.

Kadar pa gre za nasilje v družini, jih napoti k odvetnici, s katero sodeluje, šele potem pridejo k njej na vadbo flamenka. Maestra Inma ima tečaje flamenka tudi za plesne terapevte. Tako se širi krog ljudi, ki lahko izboljšajo kvaliteto življenja ljudem v stiski, včasih pa polepšajo nekatere trenutke življenja tudi ljudem, ki so v procesu umiranja. Predstavitev dela španske učiteljice flamenka je v slovenščino prevajala gospa Mojca Medvešček, predstavnica Društva Luna gitana.

Beli obroč Slovenije se srečuje z izredno težkimi usodami ljudi. Pomaga jim na zelo različne načine. Pomoč v obliki terapije s flamenkom vnaša v naše delovanje novo, optimistično noto. Z maestro Inmo smo se dogovorili za sodelovanje, tako da bosta Luna gitana, s katero že več let uspešno sodeluje in Beli obroč Slovenije organizirali vadbo flamenka za ženske v stiski (žrtve kaznivih dejanj), predvidoma v začetku leta 2010.

Veseli nas, da bo predstavitvi flamenka na Belem obroču Slovenije sledilo konkretno sodelovanje, ki sodi v kontekst delovanja in osnovnega poslanstva Belega obroča Slovenije – pomagati žrtvam kaznivih dejanj.

Veselim se novega izziva za našo psihoterapevtko, ki bo s svojo skupino žrtev nasilja, ta projekt podprla.

V bodoče bomo torerej žrtvam ponudili tudi to možnost.

Ženska sem …
lepa, ponosna, samozavestna, svobodna. Pridi, postani del moje lepote, saj sva le jaz in ti, le ženska in moški skupaj celota, iz katere se lahko porodi novo življenje.

                Zdenka – slovenska ljubiteljica flamenka

Ples je otrok glasbe,
igre in ljubezni.

                Danski

Ples je prvi zaveznik ljubezni.
                Ruski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.