c S

IV./25. Nas zanimajo tragedije drugih?

Vlasta Nussdorfer Nekdanja varuhinja človekovih pravic in svetovalka predsednika republike vlasta.nussdorfer@gmail.com
28.04.2009 Kruha in iger, bi lahko rekli. Grozljive novice o smrti treh mladih bitij, umoru iz koristoljubja in še na zahrbten način, pokopu edinega vdovinega sina, nožih in orožju, pa srhljivem mafijskem obračunu, … to so novice, ki se berejo. Članki pomenijo vrtoglavi dvig naklade. Kaj se dogaja z nami? Nas to res tako mami k branju ali le tolaži, da je z nami še v redu, drugim pa se godijo hude stvari? Senzacionalizem ali kaj drugega?

Ljubim resnico in verjamem, da je
ljudem potrebna. Gotovo pa so jim
še bolj potrebne laži, ki jim laskajo,
jih tolažijo in dajejo
neskončno upanje.

Anatole France Če bi vsi znosili svoje
nesreče na kup,
bi večina raje spet odnesla domov
samo svojo kot le delček
vseh skupnih

Solon

Naredila sem povsem preprost načrt. S papirjem in svinčnikom sem sedla k televiziji in začela pisati. Več zaporednih poročil, ob različnih urah, na različnih kanalih, domačih in tujih.

Svetovni dogodki, katastrofe, letalo, ki je strmoglavilo, 130 mrtvih, poplave, zemlja se je tresla, ne le enkrat, požar v tovarni, smrtna prometna nesreča, kar trije mrtvi, tovarna pred stečajem, 200 ljudi na cesti, moški, ki živi v kleti, brez WC-ja in v bedi, ob miših in podganah, politični prepiri skoraj vsepovsod, pokoli s streljanjem, lakota in suša, katastrofa na borzi, dvig cen goriva, zaradi kancerogenih vsebin umik nekaterih živil, sojenje za večkratni umor, za konec pa še padec pritiska, deževni dnevi in ponekod možen sneg nad tisoč metrov, da o ledenikih, ki so se začeli topiti, niti ne govorimo.

Vzameš časopis in le tu in tam kakšna pozitivna novica. Skoraj nobena iz sveta gospodarstva, zdravja, klimatskih sprememb, ….

Končali so se nekateri resničnostni šovi, ki so pustili bolj ali manj prepoznavne junakinje oziroma junake. S plakatov vabi Jonasov Trenutek resnice. Sprašujem se ali je primeren tudi za mladino, kdo se bo prijavil, kakšna bo cena za obljubljeni denar, kako bo vplival predvsem na mlado populacijo, ki še išče ideale in vrednote, odpira vprašanja ali se da na hitro obogateti, kakšna je cena slave, …. Na plakatih lepotica s krono. Spomnim se na vsa neizmerno neinovativna vprašanja kandidatkam za miss, ki bi rade spremenile svet, pomagale sirotam v Afriki, obiskovale revne in hendikepirane in vendar so k sreči nekatera dekleta ne le lepa, pač pa tudi pametna.

Skoraj po uradni dolžnosti pogledam prvo oddajo o »resnici«, a mi zastane dih. Ne vem ali bi imela toliko časa in moči, da jo gledam do konca.

Moški, samozavestne zunanjosti, s klobukom in rahlo osivel, se nervozno preseda na stolu. V parterju družina; žena, za katero povedo, da je zmagovalka resničnostnega šova Kmetija. Ob njej otroci. Odrasli, morda še kdo iz bližnjega sorodstva. Zamudim začetno predstavitev in vendar se vprašanja stopnjujejo. Ne morem verjeti, kaj vse človek izve o nekom, ki ga sicer ne pozna, a se mu zaradi odgovorov smilijo predvsem tisti, ki ga morajo iz družinskega kroga bodriti in poslušati.

Prevaral je ženo v nosečnosti, ne le enkrat, jo tepel, pretepel tudi otroka, ki je celo mamilaš, se želel razvezati, … nekaj podrobnosti celo zamudim. Nemir se dviga, obeta se vsaj zaslužek za to »krvavo družinsko dramo«, a nenadoma ne utripa več »resnica«, pač pa »laž«, saj naj bi izdavil, da pred kamere ni stopil zaradi konkurence svoji popularni ženi, kar naj ne bi bilo res. Ga je res izdal detektor laži ali se je tehnika zmotila? Besen možak in še bolj razočarana družina izgubi čisto vse.

Pred časom sem si tudi zaradi številnih klicev, zlasti novinarjev, ki so spraševali kaj za mlade pomenijo resničnostni šovi, ogledala najmanj enega v vsaki »kategoriji«.

Nastali so po vzoru tujine, vabili predvsem mlado in morda tudi »staro«, prodajali so se žetoni, bral rumeni tisk o »zvezdah«, ki so nekaj časa polnile notranjost in celo kakšne naslovnice časopisov, predvsem pa revij. Kje so sedaj fantje in dekleta, kako živijo, ali jim je slava koristila ali škodovala? Pomislim na vso mladino, ki hodi v šolo ali jo opušča, zaključuje različne programe, vlaga številne prošnje za zaposlitev, dela v javnih delih in celo dobrodelnosti, oziroma ono, ki pohajkuje, spi podnevi in »dela« ponoči. Kako razmišlja, koliko prošenj vlagajo prav ti mladi za sodelovanje v takih oddajah? Da bi se rešili bede, da bi postali slavni.

Še vedno se spominjam piramidnih iger, ki so vabile k hitremu zaslužku, nekateri so najbrž obogateli, drugi obubožali, sledile so številne tožbe in celo kazenski postopki.

Sprašujem se kako daleč seže lahkomiselnost, lahkovernost, naivnost ljudi?...

Morda je sedaj celo še bolj neugodna klima za vse vrste ponudb.

Opozorili so me na mlada dekleta, študentke, ki želijo delati in jih ponudbe vabijo v svet manekenstva in glamurja. A, poziranju in slikanju pogosto sledi razočaranje. Plačajo album fotografij, dela po od nikoder.

Ugotavljam koliko je pasti in kako previden moraš biti, zlasti, če si mlad in naiven, pošten in nič premeten.

Pomislim še na »šarlatane«, ki čudežno zdravijo, želijo pa le denar. Če se komu zdravje resnično izboljša, se zagotovo zaradi psihe, ki po obljubah in plačilu denarja prav čudežno zdravi.

Sedaj, v letu, ko se obeta še hujša kriza, bo ta zagotovo še bolj prizadela nekatere vrednote in jih poskušala kar ukiniti; npr. poštenost.

Zato smo odgovorni tudi starejši, da mladino svarimo, da je »račun«, ki ga izstavijo take ponudbe, lahko zelo visok. Kriza na plan privabi celo take, ki se lahko v imenu dobrodelnosti izpostavijo, ponujajo in vabijo. Zlorabili so celo RDEČE NOSKE, kot smo brali. Kako grdo, kako sprevrženo. Bodimo torej previdni, kajti na vse prežijo zaslužkarji, ki želijo preživeti in obogateti na tuj račun. Če bi mlad znal,
stari mogel
in leni hotel,
je ni stvari, ki je ne bi naredili.

Italijanska misel


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.