c S

Z – ZA KONEC

Vlasta Nussdorfer Nekdanja varuhinja človekovih pravic in svetovalka predsednika republike vlasta.nussdorfer@gmail.com
01.10.2007 Ko sem začela s kolumnami, sem si za prvo nalogo zadala pisanje z »glavo in repom« kot temu pravimo. Tako je imel prvi sklop scenosled od A – Ž in misli ter ideje so sledile črkam. Prijetno je bilo na tak način »klepetati« z vami. Mnogi ste se oglašali, me vzpodbujali in komentirali zapisano. Hvala vam.

»Ko boste gledali gosi, kako letijo razvrščene v obliki črke »V«, se boste morali vprašati, ali je kakšna znanost že odkrila, zakaj letijo tako. Vsaka ptica ustvarja z mahanjemm kril vzgon za tisto, ki leti tik za njo. Z letenjem v obliki črke »V« zmore jata leteti vsaj za 71 odstotkov dlje, kot bi lahko posamezna ptica, če bi letela sama.

Ljudje, ki imajo isto usmeritev in občutek skupnosti, lahko pridejo do svojega cilja hitreje in lažje, ker potujejo s pomočjo potisne sile drugega.


Nesmiselno je, da bi druge vodil, kdor sebe ne zna.
/Finski/

Vodja, voditi; predsednik, predsedovati; vladar, vladati. Koliko imen za en sam cilj.

Začne se že v vrtcu. So otroci, ki pritegnejo ostale, da jim sledijo. Ponavadi v negativnem smislu.

Pride vstop v šolo in potrebno je izbrati predsednika razreda. Ponavadi je to tisti,ki je zgovoren in zvedav, na nek način izstopa. V dobrem.

Šola se modernizira in z njo učenci. Šolski parlament ima svoje poslance ter predsednika. Ti enkrat letno sedijo v pravem parlamentu. Med njimi se že najde kdo, ki ga bo ta parket še videl.

Za nekatere pravimo, da imajo voditeljske lastnosti, da znajo prepričevati in prepričati, združevati in združiti, stvari predstaviti tako, da se okoli njih zbirajo somišljeniki.

Pri študentih se pojavljajo številni problemi generacij, ki prihajajo in odhajajo. Boj za pravice; do bonov, dohodninskih olajšav, bivanja v domovih in pri privatnikih, razporeda izpitov in še in še je tem. Marsikdaj opazimo zametke bodočih politikov.

Tudi v službi si je potrebno najti prostor pod soncem. Tak, ki ti bo omogočil preživetje ali dajal pozicijo za aktivno udeležbo. Za delavske pravice, ki so mnogokrat kršene. Zaradi nepoznavanja ali zgolj pasivnosti. Če kje, je tu potrebna doslednost in pravičnost. V boj za vse in ne le zase.

Mladi, tisti brez izkušenj, običajno kandidirajo na delovna mesta, kjer si jih naberejo, hitro ali počasi, veliko ali malo, doma ali v tujini. Tudi med pripravniki, zlasti sodnimi, izbirajo vodje, za katere pa nikakor ni rečeno, da bodo razen dodatnega dela, dobili še kakšno nagrado. Morda, a ne nujno.

Začne se delo, boj in prerivanja, tudi za stolčke. So ljudje, ki najraje opravijo to kar jim je naloženo, mirno, tiho in prizadevno. Samo, da ni na očeh javnosti ali pač, vendar le zase in ne za druge. So pa tudi taki, ki jim vodstvene sposobnosti niso tuje. Skoraj prirojene ali pridobljene. Če si dotedaj živel mirno, delavno in strokovno, si odslej na prepihu, na ogledu, pod težo komentarjev. Vseh vrst; da si grebator, da si zaslužiš, da si nihče ni mislil, da si sposoben ali daleč od tega, da .... Kako vleči niti povezovanja, da bo volk sit in koza cela, kot radi pravimo? Da bodo s teboj zadovoljni tisti zgoraj in oni pod teboj.

Nekaj pa je nedvomno na dlani; so ljudje, ki nikoli ne bi smeli postati vodje. Četudi imajo sto dobrih lastnosti, pa jim morda manjka ena; sposobnost vodenja je odvisna tudi od notranje sreče in zadovoljstva. Če si razčistil sam s seboj, če si uspel priti do trenutka, ko si notranje srečen in ne boš vodja zato, da bi druge poniževal, jih s svojo nadvlado šikaniral in izvajal mobbing, potem si po vsej verjetnosti na pravi poti. Kajti, če imaš sam kup problemov, ki te pestijo, ne dajo spati in z obema nogama vstati, potem gorje tistim, ki ti bodo zaupani. Poskušal jih boš prizadeti na področjih, kjer si sam šibek, a ti položaj daje moč. Ukazi, dodelitve, podpisovanja, dopusti, ... Z orodji in vzvodi moči boš vladal, se izogibal kompromisom in iskal probleme, da jih boš reševal. Ne na svoji, pač pa na tuji koži. Kajti tvoja je načeta, polna ran ali brazgotin preteklosti, ki so te zaznamovale. In zato, ne glede na to kaj boš; vodja, predsednik, šef, preddelavec ali karkoli kar ti bo dalo položaj, povsod bodo v podzavesti tvoji problemi in nezadostna samopodoba. Konflikti bodo neizbežni.

Nadaljevala bom z zgodbo o goseh.

Kadar kaka gos zavije iz razvrstitve, takoj začuti zračni upor in odpor do samostojnega letenja ter se hitro vrne v jato, da izkoristi vzgonsko silo ptice pred seboj.

Če bi imeli ljudje vsaj toliko pameti kot gosi, bi ostali skupaj z ljudmi, ki gredo v isto smer.

Ko se vodilna gos utrudi, zavije nazaj in vodstvo prevzame druga gos.

Pri zahtevnih delih se je pametno menjavati. To velja tako za ljudi kot za gosi, ki letijo na jug.

Gosi od zadaj gagajo, da spodbujajo sprednje, da ohranjajo hitrost.

Kakšna sporočila pa dajemo mi, kadar trobimo komu od zadaj?

Končno – in to je zlasti pomembno – kadar kakšna gos zboli ali jo zadene šibra in pade iz razvrstitve, poletita za njo še dve drugi gosi in pristaneta z njo, da ji zagotovita pomoč in zaščito. Z onemoglo gosjo ostaneta, dokler ni spet sposobna leteti ali dokler ne pogine. Šele potem se odpravita sami ali pa s kakšno drugo jato, da dohitita preostale.

Če bi imeli gosjo pamet, bi prav tako ostali drug ob drugem«.


Neznani vir

Kako ganljivo, da se o vodenju učimo od živali.

Kako poučno prav sedaj, ko se dnevno sprašujemo o likih ljudi, ki naj bi vodili manjše in večje skupine, pa tudi državo.

Če je krmilo v trdnih rokah, bo ladja prestala vsak vihar.
/Bengalski/

Kazen in nagrada sta duša dobre uprave.
/Italijanski/

Vladar je kot čoln in ljudstvo kot voda; lahko ga nosi, lahko pa tudi potopi.
/Kitajski/

Kdor ne more krmariti, lahko vesla.
/Ruski/

Nemški


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.