c S

Žugelj: Urad za preprečevanje pranja denarja mora vsako anonimno prijavo preveriti

10.06.2024 07:04 Preiskovalna komisija DZ-ja, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo policije, je zaslišala nekdanjega direktorja urada za preprečevanje pranja denarja Damjana Žuglja, ki je priznal, da je član stranke SDS, predsednika Janeza Janše pa ne pozna.

Preiskovalna komisija DZ-ja, ki preiskuje sume vmešavanja politike v delo policije in drugih organov, je zaslišala nekdanjega direktorja urada za preprečevanja pranja denarja Damjana Žuglja in nekdanji uslužbenki Simono Kaučič in Petro Zakrajšek ter nekdanjega namestnika direktorja Damjana Režka.

Žugelj je vodil urad za preprečevanje denarja v času, ko naj bi urad na podlagi anonimk vpogledal v številne bančne račune. Skupaj s petimi njegovimi tedanjimi sodelavci na uradu je osumljen zlorabe položaja. Ovadil ga je Nacionalni preiskovalni urad, Specializirano državno tožilstvo pa je že zahtevalo sodno preiskavo.

Portal N1 je poročal, da je urad konec leta 2021 v manj kot treh tednih bankam poslal kar 238 zahtev za vpogled v 195 transakcijskih računov 107 ljudi in podjetij v Sloveniji. Povod za zbiranje podatkov naj bi bila zgolj na enem listu stipkana anonimna prijava v angleščini, v kateri naj bi obtožbe o pranju denarja in utaji davkov letele na podjetja v skupini Telemach. Preiskovalci naj bi preverjali sume, da je prijava prišla iz Srbije. Obsežno dokumentacijo naj bi hranili v prostorih nekdanjega arhiva, del pa naj bi je medtem celo izginil.

Žugelj je na vprašanje predsednika komisije Aleša Rezarja (Svoboda), ali ni bila selitev arhiva urada eden njegovih prvih ukrepov na mestu direktorja, odgovoril, da ne, da je bila ta odločitev sprejeta pred njegovim prihodom. Vztrajal je, da nikoli ni bil v arhivu, niti se ni dokumentov v njem dotaknil.

>> Več: Žugelj: Urad za preprečevanje pranja denarja mora vsako anonimno prijavo preveriti