c S

ZN: Velika verjetnost, da je otroško bolnišnico v Kijevu neposredno zadela ruska raketa

09.07.2024 16:57 Obstaja velika verjetnost, da je otroško bolnišnico v Kijevu v ponedeljek neposredno zadela ruska raketa, so ocenili predstavniki misije Združenih narodov v Ukrajini. V tej državi poteka dan žalovanja.

Bolnišnica je bila ena od številnih stavb v več mestih, ki so v silovitih ruskih napadih utrpele škodo, po vsej državi je bilo ubitih najmanj 38 ljudi.

Kot je dejala vodja misije visokega komisariata ZN-a za človekove pravice v Ukrajini Danielle Bell, je potrebna še natančnejša preiskava, a s posnetka je po njenih besedah razvidno, kako raketa neposredno zadene bolnišnico.

V izjavi za novinarje v Ženevi je ocenila, da je to eden najbolj nezaslišanih napadov od začetka ruske agresije v Ukrajini februarja 2022, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je v ponedeljek zanikala, da bi ciljala bolnišnico, in zatrdila, da so jo zadeli delci ukrajinske protizračne rakete. Ukrajina trdi, da so na prizorišču našli ostanke ruske vodene rakete.

Bolnišnica Ohmatdit, največja pediatrična zdravstvena ustanova v državi, je bila deloma uničena v valu ruskih napadov, ki jih je ruska vojska v ponedeljek usmerila v več mest v državi, tudi Kijev.

Skupno je bilo v enih najbolj smrtonosnih napadov v zadnjih mesecih ubitih 38 ljudi, vključno s štirimi otroki, 190 je bilo ranjenih, je danes na omrežju X sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Vse bolnike iz kijevske otroške bolnišnice so po njegovih besedah premestili v druge zdravstvene ustanove. Več deset reševalcev je medtem še ponoči morebitne preživele iskalo pod ruševinami.

O zadnjih ruskih napadih na Ukrajino bo danes razpravljal Varnostni svet ZN-a, si je pa napad na bolnišnico že prislužil številne obsodbe svetovnih voditeljev.

Rusija je v namreč ponedeljek z okrog 40 raketami napadla več mest na jugu in vzhodu Ukrajine ter glavno mesto Kijev. 30 izstrelkov je Ukrajina sestrelila. Poškodovanih je bilo skoraj sto stavb v Kijevu, Dnipru, Krivem Rogu, Slovjansku, Kramatorsku in Pokrovsku.

Ukrajinska vlada je današnji dan razglasila za dan žalovanja za žrtvami napadov. Župan Kijeva Vitalij Kličko je napovedal, da bodo v mestu zastave visele na pol droga, številni dogodki so odpovedani.


>> Več: ZN: Velika verjetnost, da je otroško bolnišnico v Kijevu neposredno zadela ruska raketa