c S

ZDA blokirale sprejetje izjave Varnostnega sveta glede četrtkovega napada na palestinske civiliste

01.03.2024 12:53 ZDA so blokirale sprejem izjave Varnostnega sveta, s katero bi krivdo za napad na palestinske civiliste, ki so čakali na hrano, v katerem je umrlo 112 ljudi, 760 je ranjenih, pripisali Izraelu. Generalni sekretar Guterres je pozval k neodvisni preiskavi.

Arabskim državam ni uspelo pridobiti takojšnje podpore za sprejetje izjave. Rijad Mansur, palestinski veleposlanik v ZN-u, je po izrednem zasedanju, ki je potekalo za zaprtimi vrati, dejal, da je 14 od 15 držav članic podprlo izjavo, ki jo je predlagala Alžirija. Izjave kot edina država niso podprle ZDA, je poročala Al Džazira. Na novinarsko vprašanje, zakaj, je namestnik ameriške veleposlanice v VS-ju Robert Wood odgovoril, da "nimamo vseh dejstev na terenu – to je težava".

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v četrtek pozval k učinkoviti neodvisni preiskavi. Guterres je v govoru v Saint Vincentu in Grenadinah pred regionalnim vrhom dejal, da je "pretresen" zaradi najnovejše epizode v vojni z Izraelom, v kateri je bilo po navedbah palestinskih oblasti od oktobra letos ubitih že več kot 30.000 civilistov, velika veličina med njimi so ženske in otroci.

Guterres je v odgovoru na vprašanja o neuspehu nedavne resolucije Varnostnega sveta, s katero so si prizadevali za ustavitev ognja, dejal, da so se geopolitične razlike še povečale in so "spremenile pravico veta v učinkovito orodje za ohromitev delovanja Varnostnega sveta".
"Popolnoma sem prepričan, da potrebujemo humanitarno prekinitev ognja ter brezpogojno in takojšnjo izpustitev talcev in da moramo imeti Varnostni svet, ki bo sposoben doseči te cilje," je dejal Guterres. Na nesprejetje četrtkove izjave se Guterres še ni odzval.

Napad se je zgodil v sredo zjutraj, ko se je na krožišču Nabulsi na jugozahodnem robu mesta Gaza zbrala velika množica Palestincev, da bi tam prejeli humanitarno pomoč, ki so jo tja pripeljali tovornjaki. Po navedbah prič je izraelska vojska začela streljati na zbrano množico. Hamas je za napad okrivil izraelsko vojsko in jo obtožil, da je zagrešila "grozljiv pokol, kakršnega v zgodovini vojnih zločinov še ni bilo". Izraelska vojska je v izjavi potrdila, da je streljala na skupino Palestincev, pri čemer so kot povod navedli, da so se jim nekateri zbrani Palestinci začeli "nevarno približevati" in da so se vojaki počutili ogrožene.

MZEZ obsodil četrtkov napad

Številne države, Francija, Španija, Portugalska, Katar, Savdska Arabija, Jordanija, Egipt in Slovenija, so obsodile napad, v katerem je po navedbah palestinskih oblasti umrlo 112 ljudi, 760 ljudi je bilo ranjenih. "Obsojamo današnji napad v Gazi, v katerem je bilo ubitih ali ranjenih več sto lačnih civilistov, ki so iskali hrano v tovornjakih s humanitarno pomočjo," so na družbenem omrežju X zapisali na slovenskem ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ). Ob tem so zapisali, da je dostop do hrane in osnovnih storitev civilnega prebivalstva obveznost v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom in da so vse kršitve v zvezi s tem nesprejemljive, prepovedane in v nasprotju z začasnimi ukrepi meddržavnega sodišča. "Ponavljamo poziv k takojšnjemu premirju, zaščiti civilistov in zadostni dostavi humanitarne pomoči po vsej Gazi," so še dodali.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes izjavil, da ga je razjezilo streljanje na več kot 100 Palestincev, ki so v Gazi iskali humanitarno pomoč, ter zahteval "resnico in pravico" glede vloge izraelskih vojakov v incidentu. "Izrekam globoko ogorčenje nad podobami, ki prihajajo iz Gaze, kjer so izraelski vojaki napadli civiliste. Najostreje obsojam to streljanje in pozivam k resnici, pravičnosti in spoštovanju mednarodnega prava," je Macron zapisal v objavi na omrežju X.


>> Več: ZDA blokirale sprejem izjave VS-a glede četrtkovega napada na palestinske civiliste