c S

Žbogar bo vodil ekipo v VS-ju, Malovrh pa diplomate

21.09.2023 07:51 Zgodba o napotitvi posebne misije oziroma odposlanca Slovenije za članstvo v Varnostnem svetu ZN-a za obdobje 2024-2025 je končana, je slovenskim dopisnikom v New Yorku ob robu zasedanja 78. Generalne skupščine ZN povedala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Slovenska vlada je sklenila, da za vodenje ekipe v Varnostnem svetu ZN-a imenuje posebnega predstavnika nekdanjega zunanjega ministra Samuela Žbogarja, veleposlanik pri ZN-u Boštjan Malovrh pa ostaja na položaju in bo vodil delo slovenske misije v Generalni skupščini in Gospodarskem in socialnem svetu ZN-a (ECOSOC).

Slovenija je članica ECOSOC-a v obdobju 2023–2025, v Varnostni svet je bila izvoljena letos, pred nastopom mandata 1. januarja pa s 1. oktobrom začenja tako imenovano pripravljalno obdobje. Žbogar je povedal, da bo vse slovenske diplomate v New Yorku formalno vodil Malovrh.

Predsednica Nataša Pirc Musar je odločitev vlade v pogovoru za slovenske dopisnike označila za najmanj nenavadno. "Za vse drugo boste morali vprašati predsednika vlade," je dejala in na vprašanje, ali mu je sama podala svoje mnenje, odgovorila pritrdilno.


>> Več: Žbogar bo vodil ekipo v VS-ju, Malovrh pa diplomate. Pirc Musar: To je najmanj nenavadno.