c S

Zaradi pomanjkanja delovne sile imajo delodajalci manj zadržkov glede uvedbe 30-urnega delavnika

05.06.2023 13:10 Med vladnimi napovedmi, ki še niso izpolnjene, so pa zapisane v koalicijski pogodbi, je možnost prostovoljnega prehoda na 30-urni delovnik. O tem in o drugih pomembnih členih zakona o delovnih razmerjih že več mesecev potekajo pogajanja.

Obrtniki so tisti, ki so do krajšega delovnika zelo zadržani in menijo, da se bo s tem kadrovska kriza poglobila. Dejstvo pa je, da so zdaj delodajalci tisti, ki morajo ponuditi nekaj več, da bodo k sebi privabili nove delavce.

Stopnja zaposlenosti pri nas je, v primerjavi z Evropsko unijo, nadpovprečna. Bitka za kadre je neizprosna.

"Kandidat je postal gost, kupec, ki je kralj, in zato delaš vse, da bi ga pritegnil ti, namesto tvoj sosed," pravi sekretar združenja delodajalcev Miro Smrekar.

Tudi zato imajo v združenju delodajalcev manj zadržkov pri morebitni prostovoljni uvedbi 30-urnega delovnega tedna

"Trendi in zunanje okolje gre naprej. Ko direktor presodi, da bi v svojem podjetju še uspešneje deloval ali toliko, kot želi, in skrajšal delovani čas, bo to tako ali drugače storil," dodaja Smrekar.

Zelo pod povprečjem v Evropski uniji je Slovenija pri zaposlenosti ljudi, starih od 55 do 64 let, stanje pa se je v zadnjih desetih letih sicer izboljšalo. Nobenega napredka pa ni pri zaposljivosti ljudi, starih od 15 do 29 let.

>> Več: Zaradi pomanjkanja delovne sile imajo delodajalci manj zadržkov glede uvedbe 30-urnega delavnika