c S

Zaradi organizacije vdora v kongres na 18 let zapora obsojen ustanovitelj Varuhov prisege

26.05.2023 07:15 Zaradi zarote za upor proti državi, potem ko je sodeloval pri organizaciji napada na kongres leta 2021, je zvezni sodnik na 18 let zapora obsodil ustanovitelja ameriške skrajno desne skupine Varuhi prisege Stewarta Rhodesa.

Privrženci takratnega republikanskega predsednika Donalda Trumpa so z napadom hoteli preprečiti formalno potrditev zmage demokrata Joeja Bidna na predsedniških volitvah novembra leta 2020.

Rhodes je prvi, ki je bil do zdaj obsojen za zaroto za upor proti državi v povezavi z napadom na kongres, njegova kazen pa je najdaljša od vseh, ki so jih do zdaj izrekli v povezavi z napadom.

Tožilci so za Rhodesa zahtevali 25 let zapora, ker da ostaja grožnja ameriški demokraciji. Rhodes se je na sodišču izrekel za političnega zapornika in dejal, da je njegov edini zločin nasprotovanje tistim, ki uničujejo državo.

Zvezni sodnik Amit Mehta se je strinjal s tožilci glede uporabe strožjih kazni za domače teroriste, kot so Varuhi prisege, ki so skušali ustrahovati vlado. "Gospod Rhodes je svojim sostorilcem naročil, naj pridejo nad kongres, ti pa so to upoštevali," je dejal sodnik.

>> Več: Zaradi organizacije vdora v kongres na 18 let zapora obsojen ustanovitelj Varuhov prisege