c S

Zakonodajno-pravna služba: Lamut ni prekoračil pristojnosti, ko je omogočil vpogled direktorju Sove

20.02.2024 08:12 Zakonodajno-pravna služba DZ-ja meni, da nekdanji predsednik preiskovalne komisije Miha Lamut ni presegel pooblastil, ko je direktorju Sove dovolil vpogled v pričanje nekdanjih ministrice za notranje zadeve in v. d. generalnega direktorja policija.

Novi predsednik preiskovalne komisije DZ-ja, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v policijo, Aleš Rezar, je službo DZ-ja zaprosil za pravno mnenje o pravni podlagi za vpogled predstavnikov Sove v prepis zvočnega zapisa dela seje komisije, zaprtega za javnost, s 23. oktobra lani in o morebitni prekoračitvi pooblastil nekdanjega predsednika preiskovalne komisije Mihe Lamuta.

Zakonodajno-pravna služba DZ-ja v svojem mnenju s 16. februarja navaja, da bi nekdanji predsednik preiskovalne komisije Lamut prekoračil svoje pristojnosti, če bi izvršil dejanje, ki ga lahko le preiskovalna komisija. Zakon namreč izrecno določa, v katerih primerih odloča preiskovalna komisija kot celota, in v teh primerih je predsednik preiskovalne komisije vezan na sklepe preiskovalne komisije.

NSi: Komisija ni odgovorila na vprašanje

Ozadje vpogleda v podatke zapisnika komisije je zanimalo NSi. Decembra je v izjavi za medije poudarila poslanka Vida Čadonič Špelič, da kot članica preiskovalne komisije DZ-ja ni bila seznanjena s povabilom direktorju Sove Jošku Kadivniku in njegovim sodelavcem za vpogled v zapisnik zaprtega dela seje. V NSi-ju so se zato na Lamuta obrnili z zaprosilom, da v roku 48 ur pisno pojasni, kdo in na kakšni pravni podlagi je Kadivnika povabil na vpogled pričanja nekdanje ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar in nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava.

>> Več: Zakonodajno-pravna služba: Lamut ni prekoračil pristojnosti, ko je omogočil vpogled direktorju Sove